Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakom politikens teaterkulisser

Sverige styrs från en ö.

Så börjar ”De omänskliga”, synnerligen spännande läsning av en ung begåvad journalist som inte lämnat någon möda ospard för att ge oss en inblick spelet bakom kulisserna i de teaterföreställningar politikerna levererar under presskonferenser och i TV-soffor.

Alla minns FRA-lagen och de svettiga turerna innan regeringen landat den, men jag erkänner att jag inte i mina vildaste föreställningar kunnat tro att de bångstyriga riksdagsmännen förhördes enskilt och hotades med repressalier och utfrysning, om de inte röstade rätt eller kvittade ut sig. Allt för att alliansen skulle framstå som regeringsduglig.

Det är ingen snygg bild av vår demokrati Torbjörn Nilsson vaskat fram, inte heller ter sig enskilda politiker särskilt aktningsvärda. Dataintrånget hos socialdemokraterna före valet 2006, genomfört av en ung, fartblind karriärist, krävde sina offer medan andra som varit informerade, klarade sig. Inbördeskrig och fiffel inom SSU och hur man från plantskolan tar sig upp till toppen, orsakar äckelkänslor.

Torbjörn Nilsson har en lidelsefri stil med många sociologiska och litterära referenser. Bluffen är politikerns vapen, grupptryck och strävan efter tillhörighet styr. Vad ska vi göra åt det? Läs åtminstone boken!  

Britt Jakobsson