Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakom kulissen med Mary Ellen Mark

- Alla människor förtjänar att få sin historia berättad, säger den internationellt kända fotografen Mary Ellen Mark.

- Alla människor förtjänar att få sin historia berättad, säger den internationellt kända fotografen Mary Ellen Mark. I en intervju i programmet Kobra berättar hon bland annat om varför Marlon Brando fotograferades med en skalbagge på huvudet och varför filmen Gökboet ledde till att hon blev inlåst i en cell.

Mary Ellen Mark har jobbat bakom kulisserna i fler än hundra Hollywoodproduktioner och fotograferat statister, kända skådespelare och regissörer som Francis Ford Coppola, Fellini och Tim Burton.

Mary Ellen Mark är fotografen bakom bilden av skådespelaren Marlon Brando med en skalbagge på huvudet. Marlon Brando var känd för att direkt säga nej till alla förslag. Därför plockade Mary Ellen Mark med sig en burk skalbaggar till inspelningen av filmen Apocalypse Now och placerade burken - utan att berätta om sin idé - på ett bord framför honom. Skådespelaren öppnade burken och plockade självmant upp en skalbagge som han placerade på huvudet. Därmed fick Mary Ellen Mark den bild hon hade hoppats på.

Men fotografierna från de många Hollywoodfilmerna till trots är Mary Ellen Mark mest känd för sina bilder av vanliga människor. En av hennes mest uppmärksammade serier är från samma sjukhus för psykiatri som filmen Gökboet spelades in på. Och det var i samband med filminspelningen som hon fick en guidad tur till kvinnoavdelningen och lärde känna sjukhusdirektören. Ett år senare, efter regelbunden brevkorrespondens, fick hon tillåtelse att fotografera på kvinnoavdelningen under sex veckor, inlåst i en cell på nätterna.

I takt med att filmstjärnorna får mer och mer inflytande på vad som händer på filminspelningen blir det svårare för fotograferna att arbeta dokumentärt bakom scenen. På grund av detta, och eftersom Mary Ellen Mark är mer intresserad av det vardagliga har hon mer och mer gått över till den vanliga människan.

- Vi drunknar i bilder av rika och vackra människor, men vi ser aldrig människor som är helt vanliga eller som har det tufft, säger Mary Ellen Mark i intervjun. Men det är viktigt att visa allt. Alla människor förtjänar att få sin historia berättad.

Se programmet på svtplay. Intervjun med Mary Ellen Mark visas 19:27 minuter in i programmet. Inlaget ligger publikt fram till den 25 juni 2010.

Se även fotografens bilder på www.maryellenmark.com.


/Amy Lagerman

Kamera & Bild