Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakläxa på bältesanvändningen

Att använda bilbälte är det viktigaste när det kommer till trafiksäkerhet i bil menar NTF.

Trots det är det många som inte gör det konstaterar föreningen efter den årliga bilbältesmätningen.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har granskat hur bra bilförare och passagerare är på att använda bilbälten. I Jämtlands län har sammanlagt 6 954 observationer gjorts. 92 procent använde bilbälte av de granskade länsborna. Totalsiffran för landet som helhet är något högre, drygt 93 procent.

Varför är länsborna så dåliga på det?

– Det är svårt att säga varför. I år ska vi bara meddela länsresultatet och inte göra någon skillnad mellan kommunerna men jag kan säga att det är samma kommuner som tidigare som har ett dåligt resultat. Ju längre från centralorten man är desto sämre är man på använda bältet. Jag tror att man tänker att om man åker kortare sträckor i sin egen kommun så bryr man sig inte om bilbältet men sätter på sig när man åker längre sträckor, säger Maud Nässén, verksamhetsledare på NTF i Jämtlands län.

I Dalarna och Kalmar län är man sämst på att använda bilbälte, 87 procent. Halland tar hem topplaceringen, där är det 99 procent som använder bilbältet.

NTF:s observationer visar också att det är skillnader mellan könen. Kvinnliga bilförare är bättre på att ta på sig bältet än manliga, 96,3 respektive 91,2 procent. Bland passagerna i framsätet är skillnaderna ännu större, 96,9 procent av kvinnorna och 89,3 procent bland männen.

– Det är konstigt, jag vet inte varför det är så, säger Maud Nässén.

– Glädjande nog kan vi notera ytterligare en ökning av bältesanvändningen i framsätet, i de 117 kommuner vi följt sedan 2004, till nuvarande 93,6 procent. Det innebär att vi sedan mätningarna inleddes, noterat en årlig ökning av bältesanvändningen och att det går att påverka beteendet hos trafikanter. Men variationerna mellan länen är stora, endast 6 län ligger över 95 %, säger Monica Green, ordförande NTF.

Det nationella målet som NTF vill nå år 2020 är 99 procent. Sedan mätningarna gjordes första gången, 2004, har dock bilbältesanvändningen ökat. Det tolkar NTF som att det går att påverka beteendet hos trafikanterna.

Vad gör ni för att nå målet?

– Vi har kampanjer i kommuner med lägst användning av bilbälten, med banderoller, vi delar ut broschyrer och påminner på olika sätt. Vi har också samarbete med polisen, innan mätningarna har polisen extra hård bevakning, säger Maud Nässén.