Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa för Berg i bygg-lovsärenden

Berg får bakläxa av länsstyrelsen i hanteringen av två bygglovsärenden. Nu måste kommunen göra om och göra rätt.

Annons

I somras beslutade miljö- och byggnämnden i Bergs kommun att Svenstaviks företagarförening måste betala fyra gånger bygglovsavgiften för den mast om satts upp på en kobbe utanför Hoverberg i hopp om att fånga Storsjöodjuret på bild.

Anledningen bakom nämndens beslut var att kommunen ansåg att masten var ett svartbygge då bygget av spaningsmasten påbörjats innan föreningen beviljats om bygglov.

Företagarföreningen överklagade beslutet att fyrdubbla bygglovsavgiften eftersom ingen permanent byggnation gjordes före bygglovet beviljades. Länsstyrelsen håller med företagarna och har beslutat att upphäva beslutet.

Även i ett ärende där en privatperson i Bergs kommun beordrats att ta bort en redan uppförd får kommunen bakläxa av länsstyrelsen. Ägaren, som vid byggtillfället inte hade bygglov och sedan fick avslag av miljö- och byggnämnden, har vägrat riva byggnationen med motivering att han varken äger själva byggnaden eller marken där byggnaden står.

Länsstyrelsen håller med privatpersonen och begär att kommunen ska handlägga ärendet igen eftersom de inte av handlingarna framgår vilka bestämmelser som legat till grund för beslutet eller vem föreläggandet är riktat till. Det ”föreligger sådana formella brister att nämndens beslut skall upphävas”, skriver länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons