Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bågformad skola ska spara energi

Skolbygget i Sånghusvallen beräknas dra i gång senare i juli.

När byggnaden ska vara färdig om drygt ett år är det en energieffektiv skola som står redo att ta emot elever.

– Att bygga energisnålt ligger i tiden, säger Staffan Eriksson.

Staffan Eriksson är projektledare för skolbygget i Sånghusvallen, i sydligaste delen av Krokoms kommun.

Han berättar om huvudingredienserna för att bygga energisnålt:

– Egentligen är det inte så märkvärdigt. Man har tjockare isolering, bättre fönster och reglerar energiförbrukningen efter behovet för tillfället, berättar han.

För att huset kontinuerligt ska kunna anpassa ventilation och temperatur kommer rörelsedetektorer att känna av hur många personer som finns i lokalerna och mäta graden av koldioxid i luften.

Dessutom kommer solceller att sättas upp på skolans tak för att egen elektricitet ska kunna produceras.

– Det är många olika faktorer som kommer att samverka. Tanken är att energin ska användas så effektivt som möjligt, säger Staffan Eriksson som menar att man i och med skolbygget följer en trend inom byggnadsbranschen.

– Det här är inget unikt projekt. Den här typen av lösningar för att energieffektivisera är på väg att bli ganska vanliga vid byggen som detta.

Skolan är ritad av arkitekterna Can Savran och Ola Ohlin på arkitektkontoret Grön Form i Åre. Arkitekterna har valt en bågformad planlösning för att minimera skolans korridorsytor. Den något udda formen bidrar dessutom till att alla undervisningslokaler kan placeras mot byggnadens yttercirkel för att ge bra ljus och undvika problem med övervärme.

Bygget av den 2000 kvadratmeter stora skolan beräknas kosta 51 miljoner kronor, det är ungefär 3,5 miljoner kronor mer än vad en skola av mer traditionellt slag skulle kosta.

Extrakostnaderna beräknar man dock kunna tjäna in på längre sikt.

– En standardskola drar ungefär 200 kilowattimmar per kvadratmeter varje år medan den här kommer att dra mellan 55 och 65. Den skillnaden gör att vi sparar in nära 300 000 kronor per år, säger Staffan Eriksson.

Bygget planeras starta senare i juli. Om allt sedan går som det ska beräknas skolan stå färdig lagom till höstterminen 2011 startar.