Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bageriets problem blir bygdens problem

Lierne bakeri, Hotagens största arbetsplats, hänger löst. Det kan göra att bygden tappar många ungdomar.

– Det säger sig självt, säger Lilly Aronsson, som jobbar på butiken i Valsjöbyn.

LT har i flera omgångar berättat om Lierne bakeri i norska Sörli, där ett 30-tal jämtar arbetar. Företaget har stora ekonomiska problem och nyligen tvingades de anställda gå ner och arbeta halvtid. Risken att bageriet läggs ner finns fortfarande – något som vore förödande för Hotagenbygden enligt dem LT har pratat med.

– Det är den största arbetsplatsen vi har i bygden, så visst är det viktigt att det får fortsätta i någon form. Vi har många ungdomar mellan 20 och 30 år i bygden. För dem är det ganska lätt att flytta, så dem är det inte säkert att vi får behålla, säger Lotta Storm, som arbetar på skolan i Valsjöbyn.

– Ungdomarna är framtida föräldrar på skolan, men det måste finnas jobb för dem, säger hennes kollega Anders Magnusson.

Även Lilly Aronsson ser en uppenbar risk att de yngre människorna försvinner från Valsjöbyn om bageriet läggs ner.

– Får de inget jobb säger det sig självt att de måste flytta på sig. Det är tungt för byn, då blir det bara gamlingar kvar. Om det nu skulle bli så, det är ju inte klart. Det kan ju vända, vi får hoppas på det.

Även hennes egen arbetsplats riskerar att påverkas om bageriet läggs ner.

– Det är aldrig roligt när det blir neddragningar. Så det är klart att det kommer att synas i bland annat affären, folk har inte råd med lika mycket när de inte får lön.

Från den 2 februari är fabriken bara i drift varannan vecka. Vad som kommer hända med Lierne bakeri är inte hugget i sten.

– Det är viktigt att inte se sig som offer. Det kan komma något nytt. Det är inte bageriet eller aldrig mer någonting – så dystert får man inte se det, säger Lotta Storm.