Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bågedeöringen återuppstår om försöket lyckas

Fiskevårdsföreningarna försöker återskapa storöringbeståndet, genom att lära de unga öringarna att gå rätt väg, i stället för mot en säker död.

Den stora Bågedeöringen, som förr vandrade uppströms ända in i Norge, var känd över stora delar av Europa, och räknades i Sverige till och med vara av riksintresse. Efter vattenregleringen, när kraftverket byggdes i Bågedeströmmen, avtog öringvandringen och försvann slutligen helt.

Per-Enar Åberg, ordförande för Fågelbergets FVO, kan förklara varför:

– Fisken följer den starkaste strömmen och därför vandrade den in i kraftverket, i stället för uppför fisktrappan. Troligen var det inte många som överlevde.

Han berättar att de få fiskar som levande tog sig genom kraftverket aldrig tog sig tillbaka, eftersom den alltid tar samma väg tillbaka som den kom.

Per-Enar Åberg har därför tagit initiativ till det projekt som nu ska genomföras och där alla fiskevårdsföreningarna uppströms Bågede ingår. Projektet finansieras genom länsstyrelsen, bygdemedel och ideellt arbete i mängd. Syftet är att återskapa öringvandringen i fisketrappan.

– Vi ska sätta en "jalusi" framför inloppskanalen till kraftverket, för att styra öringungarna att i stället vandra in i älvfåran och uppför fisketrappan. Tanken bakom detta är att försöka prägla dem till att fortsätta vandra den vägen både upp och tillbaka.

Men man får skynda långsamt. Innan man kan verkställa detta ompräglingsförsök så måste man noggrant kartlägga vilken tid under sommarhalvåret som öringen vandrar ut. För att utreda det använder man en roterande fiskfälla. Per-Enar Åberg tror att det behövs minst två somrars studier bara för att fastslå öringen vandringsvanor.

– Det tar tid, men skulle det lyckas så att vi kan återfå öringbeståndet, så skulle det innebära enormt mycket för fisketurismen, från Russfjärden i Ströms Vattudal och ända upp till Kvesjön och Murusjön i Norge. Vattnen är ju så lättillgängliga, även om man är rörelsehindrad skulle man kunna fiska.

– Dessutom kommer det att väcka stort intresse från många håll. Inga undersökningar har gjorts när det gäller insjööringen så detta är ett riktigt pilotprojekt.