Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badplatserna används som toaletter

Brist på toaletter längs badplatserna runt Storsjön har lett till att badgäster använt skog och mark för att uträtta sina behov. Kommunen har nu fått in klagomål om att gäster lämnat både det ena och det andra efter sig.

Det är vädret de senaste veckorna som lett till att fler än vanligt tagit sig ett dopp i Storsjön, både ortsbor och turister. Det går att bada nästan överallt längs Storsjöns strand, men det finns inte toaletter mer än på vissa av de större badplatserna.

Detta har lett till att flera har uträttat sina behov i skog och mark. Kommunen har fått in anmälningar från folk som inte tycker det ser trevligt ut.

– Bland annat vid Västbyviken vid Bynäset har jag varit ute och kollat och det ligger toapapper och diverse annat kvarlämnat, säger Glenn Ålund, hälsoskyddsinspektör på Östersunds kommun.

Kommunen kommer i nuläget inte att sätta in några extra resurser på att städa upp vid stränderna.

– Vi gör inget ännu utan försöker stävja innan det blir ett stort problem. Det är liksom första gången i mannaminne som det är så här varmt under så lång tid, säger Glenn Ålund.

Kommunens utgångspunkt är att det naturligtvis går bra att kissa i naturen, men för andra behov rekommenderar de att man antingen ser till att gå iväg en bit från stigarna och sedan täcker över bajset med jord eller gräs, alternativt att man har med sig till exempel hundbajspåsar för att plocka upp bajset efter sig. Påsarna sorteras sedan som sopor till förbränning.

Läs mer:

Östersundarnas "nya" badparadis

LT testar: Så varmt är det i Storsjön

Naturliga badplatser populära

I veckan kommer värmeböljan