Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badklådan inget ovanligt

Har du fått klåda efter bad i Storsjön? Det är inget ovanligt enligt kommunen.

Röster på sociala medier vittnar om utslag som uppstår när de badat i Storsjön den senaste tiden. Så här skriver en person i en grupp för östersundsbor på facebook: "Efter bad i Storsjön de senaste dagarna så har flera i familjen fått stora kliande utslag. (...) Är det fler som är drabbade?"

Sofie Viström är hälsoskyddsinspektör på Miljö och hälsa på Östersunds kommun.

– Det är inget ovanligt, säger Sofie Viström.

Hon känner igen fenomenet som badklåda.

Enligt Folkhälsomyndigheten är badklåda en självläkande parasitorsakad åkomma som kan drabba människa vid söt- och bräckt vatten.

Klådan i form av blåsor som liknar myggbett orsakas av att cerkarier, ett av larvstadierna hos en inälvsmask, som simmar fritt i vattnet kan angripa människor "av misstag". Sjöfåglar är det huvudsakliga värddjuret.

Cerkarierna är inte synliga för blotta ögat och tränger in någon millimeter under huden där de dör och orsakar klådan. Barn drabbas lättare än vuxna eftersom larverna finns i större utsträckning på grunt vatten.

– Man kan misstänka att det finns risk för badklåda om det till exempel är mycket fågelskit på stranden, säger Sofie Viström.

Badklåda kommer enligt henne inte vara något stort problem under resten av sommaren såvida inte badvädret blir något utöver det vanliga.

Östersunds kommun har genomfört tester på kommunens badvatten för att se hur kvaliteten är för badgäster.

De resultaten är nu klara. Här kan du se hur det står till med kommunens badvatten.