Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både upp och ner för sommarturismen i Åre

Åre har haft en kanonsommar när det gäller cykelturism och vandring. Men den större bilden är svårare att tolka. Där är det både upp och ner.

Annons

På Skistar är det idel glada miner. De kunde i veckan rapportera att sommaren 2013 innebar en all time high för cyklingen och vandringen både i Åre och i Sälen. Event som Cykelvasan, Aim Challenge, Åre Bike Festival och Åre Extreme Challenge lockade tiotusentals personer och intresset för att sommarsemestra i fjällen har enligt liftbolaget varit större än någonsin.

I Åre gjorde det naturligtvis sitt till att Åre Bike Park blev utsedd till fjärde bästa cykelpark i världen av sajten worldbikeparks.com. Inte heller påverkades cykelturismen av det tidvis dåliga vädret, inte ens de kalla regniga veckorna i början av juli.

– Nej de har kommit ändå, säger destinationschef Niclas Sjögren Berg.

Detta i motsats till fjällvandrarna som blev färre under den regnkalla perioden.

Frågan om huruvida norrmännen sviker diskuteras lika mycket i Åre som i Östersund och övriga länet, men för Skistar är det svårt att säga någonting bestämt.

– Vi kan inte se det eftersom det där bygger på skipass och där har vi ingen koll på vilken nationalitet det är på kunderna.

Sjögren Berg har dock en allmän känsla av att antalet norrmän som kommer för att cykla har ökat.

– Det som vi upplever är att vi inte har tappat på några sätt och vis när det gäller norrmännen och cyklingen. Det är snarare tvärtom att det har ökat på cyklingen med antalet norrmän. Men då ska man komma ihåg att cyklingen är en så väldigt liten del i det hela, säger Sjögren Berg.

Det är dock svårt att få en total bild av norska besökare till Åreområdet. Flera handlare LT har talat med säger att de antingen inte märkt någon nedgång när det gäller norska handeln, eller att de haft lite färre norska kunder men de som kommit har spenderat mer pengar än tidigare vilket gjort att det blivit en ökning i slutändan.

På turistbyrån i Åre har man svårt att säga något om de norska besökarna. Anledningen till det är att de är så självgående och vana att vara här.

– De kan Åre så bra så de kommer inte till oss, säger de.

Holiday Club är det hotell i Åre som profilerat sig mest mot Norgemarknaden. Där säger Ewa Thelin att de ser samma utveckling som övriga länet.

– Vi har minskat på Norge, ja. Men sedan får man inte glömma att det är fler som har haft öppet i sommar så de kan ha fördelats ut på fler boendeanläggningar.

Det hon talar om är gästnätter på hotellet, inte för lägenheterna där man sett en ökning.

Hon påminner också om att Åre rapporterade en ökning på 22 procent för juni.

– Det har att göra med att flera aktörer har öppet vilket jag ser som positivt.

Precis som turistbyrån hänvisar Ewa Thelin till det stora, men okända, antalet dagsgäster från Norge.

– Det tror jag är vår stora utmaning, det är ju siffrorna vi inte kommer åt, dagsgästerna. Vi märker det, framför om man pratar om Systembolaget och affärerna, att det är mycket dagsresenärer, och det är en stor glädje.