Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både riksdag och officerare behandlas dåligt

Annons

I lördagens SvD försökte försvarsminister Sten Tolgfors (SvD) förklara varför hundratals svenska officerare sagts upp eftersom de sagt nej till en skyldighet att tjänstgöra internationellt. Han berör inte med ett ord att inga detaljer är kända för personalen när de tvingas ta ställning. Hur ofta kan det bli frågan om? Vilken hänsyn tas till barn och familj? Inga detaljer är klara.

Samma dag dör ännu en svensk soldat i Afghanistan. Ministern betonar att det för de flesta som nu sägs upp, inte skulle handla om Afghanistan. Men det rättfärdigar inte att de anställda behandlas på detta sätt.

Riksdagen förvånas över Försvarsmaktens agerande också på ett annat plan. Den ökade stridsnivån för den svenska truppen sen i maj har varit en väl bevarad hemlighet även för våra försvarspolitiker innan medierna med SvD i spetsen dragit fram fakta.

Först i dag kommer överbefälhavaren, Sverker Göransson till försvarsutskottet där den nye utskottsordföranden Håkan Juholt (S) självklart har rätt när han kräver mer information, något som även folkpartisten Allan Widman står bakom.

Att riksdagen har korrekt information är extra viktigt i dagens parlamentariska läge där den borgerliga regeringen har ett förslag och de rödgröna har annat, samtidigt som SD är vågmästare.

Försvaret och säkerhetspolitiken är ett område där det är extra viktigt att besluten inte tas med svaga majoriteter. De borgerliga struntade förvisso i det under den förra mandatperioden. Men det vore förvånande om de framhärdade i dagens parlamentariska läge.

De svenska soldaterna behöver helikopterskydd och säkrast möjliga fordon så länge de är på plats. Men det är rimligt att planeringen för deras återkomst till Sverige samtidigt inleds omedelbart.