Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både kvinnor och män ringer jouren i Uppsala

Telefonjouren är öppen dygnet runt på landets mest aktiva mansjour.

Efter 25 års verksamhet jobbar volontärerna i hemmen med sina privata telefoner.

När bidragen uteblir förlitar sig jouren på ideella insatser.

50 000 kronor från nämnden vuxna med funktionshinder. Det är vad Mansjouren i Uppsala får i föreningsbidrag årligen från Uppsala kommun. En summa som inte på långa vägar räcker för att möta de behov som finns.

– Vi har skrivit till nämnden och ansökt om ett ökat bidrag eftersom behovet och efterfrågan har ökat den sista tiden, vi har ungefär 15 nya kontakter per vecka nu. Politiker verkar tävla om att ge mest pengar till kvinnosatsningar för tillfället. Vi har inte samma tur men gör ett väldigt gott arbete med de resurser vi har, säger Michael Östlund.

Det är han som svarar just den här kvällen när hjälpsökande ringer.

– Vår dygnetruntjour är unik, det går att nå oss alla dagar i veckan. Det är svårt ibland, vi får ha med oss telefonerna om vi ska någonstans, men det är viktigt att vi är anträffbara, säger Michael Östlund.

Tidigare hade mansjouren en lokal i stan, men efter att kommunen dragit ner på föreningsstödet finns den inte kvar.

– Vi hyr Missionskyrkans lokaler om vi behöver någonstans att ha samtal på, det går inte alltid hemma, säger Michael Östlund.

Förutom stödsamtal med hjälpsökande arbetar jouren aktivt med att visa att den finns.

– Det är viktigt att tänka på förebyggande arbete och det är det vi fokuserar på. Vi besöker även arbetsplatser och skolor för att tala om att även män drabbas av relationsvåld. Vi har även påbörjat ett samarbete med mansjouren i Stockholm så vi kan hjälpa varandra, säger Michal Östlund.

Både kvinnor och män är välkomna till jouren och fler och fler människor tar kontakt. I dagsläget är cirka 40 procent av kontakterna kvinnor.

– Eftersom vi inte gör skillnad på folk, som kvinnojouren, utan tar emot alla människor så blir många hänvisade hit från polis och sociala myndigheter, säger Michael Östlund.

• Vilka kvinnor söker sig till er i stället för till kvinnojouren?

– Det är inte alla som får hjälp där. Går man till en kvinnojour ska man ju vara i en speciell situation. Helst ska man uppleva sig hotad av en man, eftersom de har en feministisk grundsyn. Alla uppfyller inte kraven helt enkelt, och då kommer de till oss, säger Michael Östlund.