Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäddat för årets jazzfest

/
  • Nisse Landgren öser på till långt inpå natten med sitt band Funk Unit.Foto: Mats Andersson / SCANPIX
  • Martin Widlund, Fredrik Lindborg, Anders Larsson och Gustav Lundgren ingår i Django Project.Foto: hasse ErikssonJosefine Lindstrand är årets jazzpersonlighet. Foto: Miki Anagrius
  • Peter Knudsen.

Nisse Landgren är det stora affischnamnet, Peter Knudsen står för den lokala anknytningen och Josefine Lindstrand utgör kvällens kvinnliga inslag. I morgon är det dags för årets stora jazzfest i Östersund.

Annons

Producenterna på Estrad Norr, Monica Bergander, Lars Ericsson och Tomas Nyqvist är trion bakom Jazz Rhythm Fest. Det är tredje året de arrangerar festen på Gamla Teatern och utbudet bara växer:

– I år har vi närmare 40 personer som uppträder under kvällen, säger de stolt.

Fyra akter kommer att kunna upplevas på stora scenen i teatersalongen, två på lilla scenen i ordenssalen. Akterna överlappar varandra så att den som vill ska hinna med lite grann av allt.

Först ut på stora scenen är Jacob Karlzon Trio.

– Jacob Karlzon är en av Sveriges absolut främsta jazzpianister i dag, säger Lars Ericsson, som själv är basist och var klasskamrat med Jacob på Skurups folkhögskolas jazzlinje en gång i tiden.

Efter pianotrion kommer Josefine Lindstrand med band. Josefine Lindstrand är sångerskan som utsågs till 2009 års Jazz i Sverige-personlighet och som i samband med det gav ut den personliga och stämningsfulla cd:n ”There will be stars”.

Hon är den enda kvinnliga artisten bland en hel massa karlar på årets jazzfest.

Finns det verkligen inte fler kvinnor som skulle kunna komma i fråga?

– Nja, det där är ju svårt. Vi försöker tänka på könsfördelningen men det finns verkligen inte så många kvinnliga jazzartister att välja på, säger Monica Bergander.

– Och de flesta av dem är sångerskor. Väldigt få kvinnor satsar på instrumental jazz, fyller Lars Ericsson i.

Vid närmare efterforskning kommer vi dock fram till att det faktiskt kommer att stå två kvinnliga instrumentalister på Gamla Teaterns stora scen i morgon kväll. Det är trombonisten Karin Hammar och saxofonisten Neta Norén som båda ingår i Stockholm JazzOrchestra.

Stockholm JazzOrchestra leds av Fredrik Norén och är ett av Sveriges ledande storband. Gästdirigent är Göran Strandberg och som sångsolist medverkar Gavin Minter från Kapstaden i Sydafrika.

När klockan närmar sig midnatt är det dags för Nisse Landgren att inta stora scenen. Närmare presentation av denne jazzprofil är förmodligen överflödig. Han har uppträtt i Östersund åtskilliga gånger, dock aldrig förut tillsammans med egna bandet Funk Unit.

– Vi har medvetet lagt Landgren sist. Då kan han hålla på hur länge han vill, säger arrangörerna.

På lilla scenen spelar först Peter Knudsen, som för första gången har sin egen trio med sig på hemmaplan i Östersund. Musiken de spelar är till stora delar hämtad från nyligen utgivna och kritikerrosade skivan ”Impressions – a tribute to Debussy and Ravel”.

Sist ut på lilla scenen är Django Project med dragspelaren gitarristen Gustav Lundgren och dragspelaren Anders Larsson. De låter swing à la franske mästaren Django Reinhardt möta klassisk, Jularboinspirerad dragspelsmusik.

I Django Project ingår också gitarristen Martin Widlund och Fredrik Lindborg på sax och bas. Mer om Lindborg kan du läsa i LO Rindbergs recension av hans två nya skivor här intill.

– Jo, och så har vi en annan nyhet i år. Det är att verk av Östersunds-konstnären Mari Laaksonen-Vedin kommer att projiceras på väggen bakom stora scenen. Hon gör bilder med mycket musik i som passar utmärkt att visa till den jazz som kommer att spelas, avslutar Monica Bergander, Lars Ericsson och Tomas Nyqvist.

Mer läsning

Annons