Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båda fiskodlingarna drabbade - allt måste slaktas

Efter ytterligare prover på fisken är resultatet nu klart. All fisk på anläggningen i Gärdsnäs måste slaktas. Smittan har även spridits till företagets andra anläggning.

Som LT tidigare berättat så hittade Jordbruksverket njursjukdomen BKD i en av odlingskassarna odlingsanläggningen som tillhör Vattudalens fisk i Gärdsnäs.

Nu visar det sig att företagets andra anläggning i Espnäs, en bit nedströms i Ströms vattudal, också är smittad.

– I Espnäs har vi hittat smittan i 10 av 14 provtagna kassar, säger Veronica Andrén, som är smittskyddshandläggare inom vattenbruk på Jordbruksverket.

– Troligen har smittan följt med kassar som flyttats mellan anläggningarna innan vi införde förflyttningsrestriktionerna mot Gärdnäs.

Nu måste företaget slakta ut all fisk på båda anläggningarna.

Sjukdomen BKD gör inte fisken oätlig, utan den kan användas som föda.

Efter att all fisk försvunnit från anläggningen måste allt saneras och friskförklaras innan en ny odlingsomgång kan börja.

– När anläggningen är helt tömd på fisk så tas kassarna upp, saneras och torrläggs, säger Veronica Andrén. Efter det kan hela anläggningen med bryggor och annat saneras.

När saneringen väl godkänts av en besiktningsveterinär kan odlingen återupptas. Men med tätare stickprovskontroller än tidigare.

LT rapporterade också om en större mängd död fisk som hittats någon kilometer från anläggningen i Gärdsnäs.

– Vi bedömer att den händelsen inte har någon koppling till fiskodlingen, säger Veronica Andrén. Troligen är det något rovdjur som varit framme eller så har fiskarna åkt genom en kraftverksturbin.