Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäcken som fick nytt liv

I drygt 50 år satte sprängmassor stopp för öringens vandring från Ljusnan upp i Valvtjärnsbäcken. Men nu kan fisken vandra fritt igen och säkra fortlevnaden för flodpärlmusslan som finns längre upp i bäcken.
– Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Bror Österman från Naturskyddsföreningen.

Det var i samband med bygget av kraftverket Krokströmmen som sprängmassor från utskovet lades på hög, precis där Valvtjärnsbäcken rinner fram på sin färd ner mot Ljusnan. När arbetet var klart hade bäcken försvunnit.

– Här rann den ner under stenmassorna och försvann, berättar Bror Österman och pekar längs med bäcken som nu porlar fritt.

Han är på exkursion med Naturskyddsföreningen, kretsen Östra Härjedalen, för att visa den nu restaurerade Valvtjärnsbäcken som ligger några kilometer öster om Krokströmmen. Längre upp i bäcken, ovanför E45 lever den fridlysta flodpärlmusslan. För att fortplanta sig är musslan helt beroende av strömmande vatten och laxartad fisk, i det här fallet öring.

Men under de cirka femtio åren som flera hundra meter av Valvtjärnsbäckens nedre lopp varit helt övertäckt av stenmassor, har ingen öring kunnat vandra upp.

– Det var ett gigantiskt vandringshinder, säger Bror Österman som under många år jobbat med naturinventeringar för skogsbolaget Holmen.

I maj förra året började restaureringsarbetet. Då hade Bror redan lyckats övertyga dåvarande Vägverket om att byta trumma under E45 för att göra det möjligt för öringen att ta sig under vägen. Stenmassorna fanns kvar men de tog lokala entreprenörer hand om under förra sommaren.

– Nu har vi en helt ny bäckfåra på en sträcka av ungefär 300 meter, säger Bror.

Drygt en miljon kronor har lagts på att återställa bäcken. Kraftbolaget Fortum har bidragit med cirka 600000 kronor till grävandet och Vägverket stod för den nya vägtrumman, en investering på 400000 kronor. Länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen fanns också med på ett hörn.

– Vi har skapat förutsättningar för flodpärlmusslan att fortplanta sig och finnas kvar i bäcken. För mig är det en dröm som gått i uppfyllelse, säger Bror Österman.