Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backe ska få hela Sverige att leva

Backe blir försöksort när "hela Sverige ska leva". Men först måste Strömsunds kommun bevilja 25 000 kronor i projektet.

Annons

Kommunstyrelsen i Strömsund sammanträder på onsdag och då ska beslutet fattas kring det projektet "Hela Sverige ska leva", där man valt ut Backe där man ska skapa alternativt utveckla en servicepunkt.

Backe har varit i fokus i liknande sammanhang tidigare. Finansdepartementet startade redan 2007 en utredning om möjligheten till en ny typ av servicekontor i glesbygden. Detta på grund av det allt försämrade serviceutbudet som sker på så väl privat som statlig och kommunal nivå.

Backe blev då en ort som regeringens statliga utredare valde att titta närmare på eftersom byborna redan då tagit tag i en hel del service på bykontoret, som den ideella föreningen Fjällsjö framtid bedriver.

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva driver nu ett landsomfattande projekt från 1 juni i år till sista september nästa år, med ekonomiskt stöd av Tillväxtverket. Men ett krav från Tillväxtverket är att de kommuner som utses som försöksplatser också bidrar med en slant. I detta fall 25 000 kronor.

Förutom Backe har ett femtontal andra orter runt om i landet valts ut.