Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backe HC slår tillbaka

Nu har personalen på Backe hälsocentral tröttnat på alla osakliga påhopp från Nya närvårdens läkare Hans Boberg och från vissa politiker.

– Påståendet att Backe hälsocentral inte har haft full bemanning sedan våren 2013 är en skymf mot den hårt arbetande distriktsläkaren som varit verksam i Backe på heltid sedan många år tillbaka.

Det säger verksamhetschefen Robert Brandt i Backe efter det att Hans Boberg, läkare vid Nya närvården i Hoting, skrivit ett brev till landstinget med bland annat anklagelser om att bemanningen inte uppfylls i Backe.

Han hävdar att de rent av skulle sko sig ekonomiskt genom avsteg från hälsovalets krav på bemanning.

Robert Brandt pekar på att Backe hälsocentral var Jämtlands bästa hälsocentral under 2013 enligt patientenkäten och är bland de bästa hälsocentralerna i länet under 2014 vad gäller tillgänglighet till läkare.

– Båda dessa fakta är helt oförenligt med den beskrivning av bemanning som Hans Boberg helt felaktigt kommer med, säger han.

En läkare slutade sin anställning efter många års anställning vid årsskiftet 2013/2014. Han var tjänstledig från den 1 september.

– Från detta datum har enheten bemannats efter bästa förmåga, där grunden har varit en mycket erfaren och kompetent distriktsläkare som arbetat 60 procent. Några ekonomiska fördelar har inte dragits av läget. Snarare har kostnaden varit högre eftersom enheten varit beroende av hyrläkare, slår Robert Brandt fast.

Efter sommarsemestrarna har de full ordinarie bemanning i Backe igen.

Han påpekar att han inte har något emot att Nya närvården finns, tvärtom tycker han det är bra med konkurrens.

– Men man ska inte grotta ner sig i att prata om att vissa har fördelar gentemot andra. Konkurrensen blir bra om det gör att man fokuserar mer på sin egen verksamhet. Det är vad vi gör.

– Vi pratar inte om Nya närvården utan om vår egen verksamhet och försöker få till den så bra som det bara går, säger Robert Brandt.