Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Babben Larsson på skratt och spökjakt i Östersund

Sveriges roligaste kvinna kommer till Gamla Teatern på söndag. Den här gången får Babben Larsson tampas med högre förväntningar än tidigare - och kanske ett eller annat scenspöke.

När Babben Larsson turnerade runt med sin ståuppshow "Vad hände?" i fjol fylldes teatrarna av folk som ville få ett gott skratt. När de gick ut från salongerna hade en del tårar i ögonen. Showen berörde på flera plan och fick lysande recensioner i tidningarna.

Nu är det dags igen och den här gången är förväntningarna skyhöga.

– Mitt yrke är prestationsbaserat och du är aldrig bättre än ditt senaste gigg. Ger du en dålig föreställning i Åmål så sprider sig ryktet via Twitter och Facebook, men jag gillar pressen, säger Babben Larsson, som i somras utsågs till årets kvinnliga komiker.

Framför henne väntar en intensiv höst med 32 spelningar över hela landet. Showen är enligt henne själv "det bästa som jag har skrivit" och kretsar kring hennes fem senaste år. Perioden omfattar en skilsmässa, en nyförälskelse, ett barn som har flyttat hemifrån och en mamma som har gått bort.

– Jag tror att många blir berörda av showen eftersom de är inne i någon av de processer som föreställningen handlar om. När jag skämtar om dåliga äktenskap så kan jag se folk som sitter med tårar rinnande nerför kinderna eftersom de känner igen sig så sjukt mycket, säger Babben Larsson.

Showens första anhalt blir Gotland, vilket är hemmaplan för Babben Larsson som föddes på ön 1956. Premiären äger rum i Visby den 27 september och i publiken lär det sitta flera som känner ståuppkomikern sedan barnsben.

– En stor del av showen handlar om mina föräldrar och flera som är där har nog känt dem, säger Babben Larsson.

Var går din gräns för när något är för privat att skämta om?

– Min nya kille börjar lära sig att sådant som händer hemma ibland kan dyka upp i showen, men jag avslöjar aldrig några av hans eller min dotters hemligheter. Man ser ibland nybörjare som gör misstaget att bli för privata, unga killar som skämtar jättehårt om att de aldrig får några tjejer och plötsligt märker man "herregud, de menar det på riktigt".

En av de största utmaningarna med att turnera är enligt Babben Larsson teknik som strular. En del av problemen skyller hon på - spöken.

– Det är rätt vanligt att många lever för sin teater och sedan inte vill åka därifrån när det är dags. Jag har jobbat på Gävle folkteater där det finns ett vaktmästarspöke som följer varje steg som den nuvarande scenchefen tar.

Det låter rätt vidskepligt?

– Men hur ska man förklara det? Vi hade även en del incidenter på Lisebergsteatern med sladdar som drogs ut och monitorer som slutade att fungera. Vi tillskrev det till Hagge Geigert som vi tror spökar där. Till slut började vi göra honnör framför hans affisch som sitter vid sceningången för att han skulle sluta jävlas. Då blev det bättre, säger Babben Larsson med ett leende.

Karl Dalén/TT

karl.dalen@tt.se