Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axelsson höll undan i SM-premiären

Jerker Axelsson höll undan. Trollhätteföraren vann Östersund Winter Rally, tillika SM-premiär.

– Det kunde inte ha gått bättre, säger Axelsson.

Annons

Den 45-årige västgöten rattade sin Subaru på bästa tänkbara sätt. Han vann sju av de åtta sträckorna. Den sista togs hem av trean, Per-Arne Sääw, V Östergötland.

Den ende som kunde konkurrera med Axelsson var rutinerade Mats Jonsson, Forshaga som till slut var 20 sekunder bakom. Tvåan efter dag 1, Rasily Gryazin, Ryssland, fick motorproblem på sträcka 5 (Gällsåberget) och tappade flera minuter.

– I ett så här långt rally är det alltid vanskligt att kunna behålla en ledning. Dessutom var det mer snö än vad jag väntat mig, menade Jerker.

Vad är du extra nöjd med?
– Att det var så mycket vinter. Vi hade koll på vädret den senaste veckan, men så här mycket snö hade vi inte väntat oss.

– Det var också kul med ett utländskt inslag. (Vasily Gryazin, 20 år från Ryssland).

Dessutom var han väldigt duktig och jättesympatisk.

Vägarna var ett orosmoment i går – enligt uppgift tänkte ni förare genomföra en kollektiv protest över Campussträckan – stämmer det?
– När vi gick igenom sträckan var det mycket barmark. Man vill inte köra på asfalt med dubbdäck. Men sedan var det mycket mer is än vi hade trott, så det blev över förväntan.
Östersund Winter Rally blev verkligen ett vinterrally, med höga snövallar här och var, speciellt en bit utanför Östersund.

– Det var jättejättefina vägar och slitaget på däcken blev inte alls så stort, berättar Axelsson.

Fick du någon favoritsträcka under rallyt?
– Ja, den sista delen av Huså. Den var grym. SS4 var också häftig. Jag gillar den typen där man kan välja linje själv. Jag har kört roadracing (och tagit SM-guld) och där är det precis den typen av körning.

Lördagens sex sträckor kördes i fina vinterförhållanden eftersom det hade snöat under natten. Vägarna höll bra, vilket dock inte var någon överraskning.

– Så här bra vägar har vi aldrig haft i något rally här omkring. Det går inte att få bättre än så här, säger VMT-basen Thomas Fuchs.

Hemligheten till kvaliteten på vägarna är förarbetet. Ur den synvinkeln har den "mesiga" vintern trots allt varit gynnsam.

– Blandningen av snö, regn samt plus- och minusgrader är perfekt. Det gör att tjälen kan gå djup ned i marken och det betyder att vägarna får en väldigt bra botten.

Det är alltså en bra botten som allt handlar om?
– Ja, man bygger en väg underifrån. Många tror kanske att det bara är att ploga undan snön och göra vägen körbar, men så är det inte. Vi började redan i oktober med att preparera vägarna. Det är också därför det är så otroligt dyrt att arrangera motortävlingar.

Fuchs vill i sammanhanget berömma speciellt Länsstyrelsen som gjort det möjligt för VMT att arrangera ett rally i Jämtlandsskogarna.

– I fjol fick vi inte tillstånd att köra på de vägar vi ville, men i år har Länsstyrelsen verkligen jobbat hårt för att ge oss alla tillstånd.

Positiva toner även när det gäller deltagandet. Det stannade på 92 ekiapge.

– Veckan innan hade vi bara 50 klara och då var det nervöst, berättar presschefen Mikael Magnusson, som dock hade hoppats på lite mer publik på fredagkvällen på Campus.

– I fjol hade vi 1 500 åskådare på Campus, men så mycket nådde vi inte nu.

Fotnot: Bäste jämten under fredagen, Magnus Strömberg, Nordjämten, bröt tidigt på lördagen. Bästa länsförare var Oskar Brorsson, JMK, på en 37:e plats och framför allt trea i JSM.

-------------------------------------------

Östersund Winterrally
Totalresultat (92): 1) Jerker Axelsson, Trollhättan, 1.12.18, 2) Mats >Jonsson, Forshaga, +20, 3) Per-Arne Sääv, Östergötlands MK, +1.09, 4) Björn Adolfsson, KAK, +1.20, 5) Robin Friberg, Ludvika, +1.41, 6) Kjell Sandberg, Haninge, +1.51, 7) Niklas Hägg, SMK Hälsinge, +2.01, 8) Mattias Jivelius, Örebro, +2.18, 9) Thomas Thunström, Ludvika, +2.25, 10) Jan-Erik Folkesson, Örebro, +2.41 ... 37) Oskar Brorsson, Jämtlands MK, +11.24, 39) Viktor Karlsson, Bergs MK, +12.26, 45) Bosse Hemmingsson, Offerdals MK, +14.49, 62) Sture Hernerud, Offerdals MK, +27.18, 63) Fredric Magnusson, Jämtlands Mk, +31.43, 64) Leif Andersson, Krokoms MK, +36.56.