Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axel Engström

”Hej Villom” Axel Engström har efter ett rikt liv sagt hej och adjö till livet.

Nu har jag börjat nedräkningen, sa Axel, för drygt tre veckor sedan med en humor i tonen som bara han hade. Han avled stilla på Björkhammars sjukhem i Hammarstrand måndagen den 12 juli.

Axel föddes den 20 april 1918 och blev hela 92 år. Frans Engströms släkten blev långlivade, Frans själv 92 år, Nils, en bror till Axel, blev hela 96 år och klanens äldste. Axel var yngst i en syskonskara på elva barn och var alla syskonens lilla solstråle. Han far Frans kallade Axel däremot för ”tjordal” (kylan) för hans oförmåga att snabbt stänga dörren vid sträng kyla på torpet Vilstenssvedja.

Axel var en gamäng och livsnjutare av sällan skådat slag. Axel for fram som ett jehu i den östjämtska landsbygden. Axel prövade på en mängd olika yrken, homeopat, chaufför, traktorförare, skogsskiftesägare, mackägare med mera. Med vapendragaren Henry D gjorde Axel succé bland befolkningen i mellersta norrland.

Axel var en vildhjärna med ett skarpt intellekt som kunde ha lett honom långt om han studerat. En gudabenådad historieberättare som självaste Munchhausen skulle ha avundas, för att inte tala om vad självaste PA skulle ha sagt, han med fågelhunn. Ett lokalt original som Axel uppskattade mycket.

Axel var en ”röjare” i Gulsele år 1951. Till exempel hade han egna röjningar på den stora uppdämningen. Under 1950–talet avverkade Axel ”egna” skogsskiften. Vem minns inte hans fortskaffningsmedel ”Vesslan” med chryslermotor som vrålade i Pålgårdsskogarna. I ”Libuan” Lien med omnejd mellandagarna 1955-1956 ”uppfann” han nästan dagens barkmaskin.

Axel var mycket intresserad av fiske och anlitade ”Spökis” flera gånger för att komma åt de fina fiskevattnen i fjällen.

Hans omvittnade intresse för bilar var stort, hur många bilar Axel ägt var otaliga, bara han själv visste det kanske måhända. Hans Caddillac modell 1937 inköpt 1952 i Stockholm gick inte av för hackor. Tidigare ägare var kungliga hovstallet sägs det.

Som 82-åring blev han ägare till Toyota Prius en av de första hybriderna i östjämtland.

Axel var en orolig själ som hade svårt att binda sig, men på medelålderns höst levde han lyckligt med Nora som fick honom att stanna upp och tänka till. Allt för få år fick de leva tillsammans, Nora gick bort redan 1990.

Axel begåvades med många saker, bland annat en get som han fick på en av sina många högtidsdagar. Det var till och med en överraskning för Axel själv, överraskningarnas man som han var.

Vi har alla våra speciella ljusa minnen av Axel och låter dessa vara en bild vi bevarar i våra hjärtan.

Alla syskonbarnen genom Bernt och Sune