Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avtalet om Salamaten förlängs

Salamaten blir kvar i ytterligare ett år och Samhall tar också över inköpsservice för pensionärer. Kommunstyrelsen vill ha en matpolicy som förespråkar lokalt odlad och förädlad mat.

– Man kan inte ställa sådana krav vid en upphandling, säger kommunchefen Anders Andersson.

År 2005 fick invånarna i Strömsunds kommun en ny företeelse och dessutom ett nytt ord i sin vokabulär; Salamaten. Namnet kommer sig av att maten tillagas i Sala, Uppland, och körs upp till Strömsund för att levereras till pensionärer som behöver hjälp med kosthållningen.

Många har protesterat mot införandet. Skäl som anförts har varit bland annat att det är fel att köpa mat så långt bort då arbetstillfällen försvinner, att miljön påverkas negativt av transporterna samt att det finns en risk att matens kvalitet och näringsvärde försämras då kunden inte alltid är kapabel att förvara, värma eller komplettera den på rätt sätt.

Trots det så har Salamaten fortsatt att distribueras och avtalet har nu förlängts i ytterligare ett år:

– Jag har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram en matpolicy, säger kommunchefen Anders Andersson. I väntan på att den ska bli klar så har vi förlängt avtalet med Samhall. Det är inte så många som får den här maten, sjuttioåtta stycken.

Annika Eriksson på vård- och omsorgsförvaltningen berättar att man också fått besked om att Samhall ska hantera inköp för pensionärerna:

– Det är sådant som hemtjänsten hjälpte till med förut, säger hon. Det avtal vi fått anger att Samhall ska ta över från den 16 augusti, men det är ännu inte påskrivet.

Kommunfullmäktiges ledamöter fick förra året vid ett tillfälle äta Salamaten till lunch. Alla tillfrågade ansåg att maten smakade bra, men några tillade att ”det smakar som färdigmat brukar göra”. Ingen skulle vilja äta den varje dag, flera anmärkte på att förpackningen var svår att öppna och alla ansåg att maten skulle produceras lokalt.

I kommunstyrelsens uppdrag till kommunchefen angående framtagande av matpolicy för den offentliga sektorn så sägs att ”maten, förutom att genomsyras av kvalitet och matglädje, skall vara närodlad (helst härodlad) och lokalt förädlad”.

Kan man därigenom anta att Salamaten snart försvinner?

– Man kan inte ställa sådana krav vid en upphandling, säger Anders Andersson. Kommunen ingår i den gemensamma nämnden för upphandling och måste följa de regler som gäller enligt LOU (lagen om offentlig upphandling).

Det förlängda avtalet angående Salamaten gäller till och med juni 2011. Vid det laget ska matpolicyn sedan länge vara klar och ange tonen hädanefter.