Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avtala bort skojarna

Vi kan glädjas åt att EU nu antagit nya regler där rätten att kräva kollektivavtal vid upphandlingar säkras, även om det säkert krävs ett regeringsskifte i Sverige för att få igenom detta. Men det händer saker även utanför lagstiftningen. Sålunda har Byggnads nu sagt upp avtalet med arbetsgivarna eftersom man inte kommit någon vart i frågan om huvudentreprenörsansvar.

Hittillsvarande EU-lagstiftning lämnar mycket i övrigt att önska. Byggnadsarbetarna och byggföretagen har fått vänja sig vid illojal konkurrens i form av både lönedumpning, usel arbetsmiljö, usla bostäder och skattefusk.

Därför skulle ett huvudentreprenörsansvar skydda arbetare för mindre seriösa underentreprenörer, något som är verklighet i länder som Tyskland, Österrike, Frankrike och Norge.

Mot detta hävdar byggarbetsgivarna att skärpta lagar och ökad kontroll är rätta vägen framåt. Det är inte ofta arbetsgivarsidan föredrar mer lagstiftning.

Man hävdar därtill att ett huvudentreprenörsansvar driver upp byggkostnaderna eftersom seriösa företag skulle slås ut om de måste ta kostnader för mindre seriösa underentreprenörer.

Å andra sidan skulle seriösa företag slippa konkurreras ut av skojarna! Utnyttjandet av svenska och utländska arbetare skulle minska. Byggnads är värda vårt stöd.     

Svante Säwén