Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avtal om vinterrenbete klart för underskrift

Efter år av förhandlingar och motsättningar om vinterrenbetet i Härjedalen är ett avtal klart för underskrift hos berörda markägare.

Det som hänt är att markägare och samebyar har nått en överenskommelse om hur ett avtal skulle kunna se ut.

– De har haft 15 olika möten runt om i Härjedalen. Nu skickas det ut skarpt material så att markägarna får chans att titta på om de tycker det är intressant att skriva på eller inte, säger Kristina Jonsson som är länsstyrelsens representant i medlingsgruppen.

Under hösten ska markägarna skicka in sina påskrivna avtal. De har cirka en månad på sig.

Enligt Kristina Jonsson har Skogsstyrelsen en viktig roll för att klara ut hur det ser ut för respektive sameby sedan svaren kommit in.

– Blir det sammanhängande marker eller stora luckor där folk inte skrivit på? Frågan gäller om man kan få till bra betesenheter, konstaterar hon.

Materialet går ut i veckan efter att ha packats hos Skogsstyrelsen.

• Hur många markägare berörs?

– I den här svängen är det 1 700 stycken. Men om hela Härjedalen berörs så är det nästan 3 000 markägare, säger Kristina Jonsson.

– Vi börjar med tre samebyar; Tossåsen, Handölsdalen och Mittådalen.

I nästa skede kan det bli aktuellt med ytterligare en vända om berörda inte skriver på.

– Det är en skarp fas nu där vi tittar på om man skriver avtal eller inte, enligt Kristina Jonsson.

Renbetesförhandlingarna mellan samebyar och markägare har strandat ett par gånger, sedan det i domstol slagits fast att markägare har rätt till ersättning för vinterbete.

Knäckfrågan är hur mycket vinterbetet ska kosta. När förhandlingarna senaste strandade hävdade samebyarna att markägarna ville att avtalet ska omfatta även privata marker som inte fanns med i rättsprocessen.

Enligt Kristina Jonsson gjordes diskussionerna om det här klara på försommaren och togs med i processen som har lett fram till att avtalen nu skickas ut.