Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avstängda brandmännen får sin lön

I snart två år har en tvist pågått mellan Norra Jämtlands räddningstjänstförbund och Brandmännens riksförbund. Strax innan ärendet skulle avgöras i domstolen begärdes förlikning, till brandmännens fördel, vilka fick igenom alla sina krav.

– Många ville att saken skulle upp i domstol eftersom det var ett principviktigt mål, säger Morgan Olsson. Det har följts med intresse av räddningstjänsten i Sverige.

För snart två år sedan avstängdes flera deltidsbrandmän från sin tjänstgöring och deras lön drogs in. Orsaken var att de inte klarade de fysiska testen, enligt Norra Jämtlands räddningstjänstförbunds tolkning. Brandmännens riksförbund hade en annan tolkning och bestred förfarandet. BRF ansåg att avstängningen skett på felaktiga grunder och tvisten gick så småningom vidare till Arbetsdomstolen.

– Vad har egentligen hänt i den här frågan? undrar en deltidsbrandman i Strömsund.

På LT:s fråga berättar Räddningstjänstförbundets chef, Morgan Olsson, att man nått en överenskommelse för några månader sedan:

– Ja, vi nådde en förlikning. Många ville att saken skulle upp i domstolen, eftersom det var ett principviktigt mål. Det har följts med intresse av räddningstjänsten i Sverige, det ska vi inte sticka under stol med.

Melker Kjellgren, ordförande i BRF, bekräftar att man kommit överens, och tillägger att det var arbetsgivaren som begärde förlikning, alldeles innan ärendet skulle upp i domstolen:

– Jag tolkar det som att de insåg att de riskerade förlora tvisten. Nu fick vi igenom våra krav, och det var bra, men det hade varit ännu bättre om de lyssnat på oss från början. Det kostade ju en hel del för förbundet, som hade gått använda till något bättre.

Morgan Olsson är av uppfattningen att förlikning har begärts av båda parter, och håller inte med om att det blev onödigt dyrt:

– Om BRF inte ville ha förlikning så hade de ju drivit det vidare. Arbetsdomstolen var inte heller så angelägen om att ta upp målet, utan tryckte på om att vi borde uppnå förlikning. Det blev lönekostnaderna förstås, men inga skadestånd.

Jan-Erik Löfvenberg är brandförman i Strömsund. Han tycker det är bra att saken nått sitt slut, för det har skapat problem när flera av deltidsbrandmännen varit avstängda, och man måste hitta vikarier:

– Värst drabbade har kårerna i Hoting och Hammerdal varit, och i Gäddede är det väldigt svårt att rekrytera folk, även om det gäller ordinarie tjänster som deltidsbrandmän.

Strömsunds kommuns representant i förbundet, Göran Espmark (c), fick information om förlikningen vid senaste direktionsmötet, men har inte själv varit inblandad i tvisten och kan inte uttala sig om ifall det inneburit onödiga kostnader:

– Jag är inte helt insatt i frågan. Men man måste ju ställa krav på brandmännen, för det får inte vara två sorters brandman. Jag förlitar mig på att Morgan Olsson och Pär Jönsson har drivit frågan på bästa sätt.