Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avstånden inget hinder för fotbollen

Fotbollsspelarna i Funäsdalen har långt att åka till de flesta matcher. Det är inget som bekymrar dem.
– Vi vill spela så gärna spela match, så vi är vana att åka bil, säger Mimmi Ljungberg, 12 år.

Funäsdalens flickor födda 2002 har gjort en riktigt bra säsong så här långt och vunnit flera matcher stort.

– Vi har bra passningsspel och det är väldigt roligt. Jag tycker att vi är väldigt bra, säger Nella-Stina Wilks-Fjällgren, spelare i laget.

Laget består av nio spelare födda mellan 2001 och 2003, i en serie där man spelar matcher med sju spelare på planen.

– Vi måste ha alla med oss och spela de spelare som finns, säger tränaren Jens Ljungberg.

När man bor i Funäsdalen och vill spela fotboll får man vara beredd på att resa långt. Närmaste bortamatch för F02-laget är Sveg – 13 mil bort.

– Det är föräldrarna som avgör allt i sådana här orter, om de kan ställa upp och skjutsa. Föräldrarna ställer upp väldigr bra i de grupperna jag har. De som bor i obygden är vana att åka bil, så det är helt okej för oss, säger Jens Ljungberg.

De långa resorna bekymrar inte flickorna i F02-laget.

– Det är roligt att möta andra lag. Man bor inte på samma ställen, så man måste åka, säger spelaren Cornelia Salomonsson.

Funäsdalens IF har också valt att låta två av klubbens lag spela seriespel i Norge – just för att slippa långa resor.

– Det är största anledningen. I Norge är längsta resan bara 15 mil. Det fungerar väldigt bra. Ungarna har inte valt att bo där vi bor, säger Lars-Erik Thomasson, som tränar klubbens båda lag som spelar i Norge.

Just nu är det bra fart på ungdomsfotbollen i Funäsdalen. Efter att verksamheten varit ganska död i några år började en uppgång för ungefär fem år sedan. Nu tränar och spelar ett 60-tal barn i åldrarna åtta-fjorton år fotboll i Funäsdalen.

– Det finns inte mycket annat att göra här på sommaren som lagidrott, så det blir att alla samlas här. Vissa vill spela matcher och andra vill inte det, men vi blir mycket folk på träningarna, säger Jens Ljungberg.

Det ökade intresset har också gett allt bättre sportsliga resultat.

– Det har gått väldigt bra den här säsongen. De flesta lagen har varit över förväntan. De tränar ihärdigt de här tjejerna och killarna och det ger resultat, säger Jens Ljungberg.