Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslöjar inte fostrets kön

/

Föräldrarna ska inte längre kunna få besked om vilket kön deras foster har. Den nyordningen införs vid kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus i höst.

Annons

Det är det uppmärksammade fallet i Eskilstuna, där en kvinna gjorde två aborter på grund av att hon inte ville ha en flicka, som har lett fram till klinikens policybeslut.
– Om det inte finns någon medicinsk grund för att göra en undersökning för att fastställa könet bör man inte heller göra det, säger verksamhetschef Kenneth Challis.
Det finns dock inget stöd i sjukvårdens bestämmelser för att neka föräldrarna att få besked om fostrets kön.
Medicinska skäl
– Socialstyrelsen utarbetar nu nya föreskrifter om fosterdiagnostiken. Exakt hur de kommer att lyda vet vi inte ännu, men tanken är att ultraljudsundersökningar enbart ska erbjudas av medicinska skäl. Men om man har fått kunskap om vilket kön fostret har kan man inte undanhålla föräldrarna detta om de frågar efter det, säger avdelningschef Thomas Tegenfeldt på Socialstyrelsen.
Kenneth Challis betonar att en vanlig ultraljudsundersökning inte är en helt kvalitetssäker metod att bestämma könet.
– Det kan bli fel och när barnet föds ser föräldrarna att det är ett annat kön på barnet än vad de tidigare fått reda på.
Hållbart argument
– Det låter som ett hållbart argument för att hålla inne med uppgiften om barnets kön, konstaterar Thomas Tegenfeldt.
När det blev känt att en kvinna gjort abort sedan hon fått veta att hennes foster inte hade det kön som hon ville ha har frågan vållat stor debatt inom sjukvården – inte minst bland barnläkare och barnmorskor.
– Det där är det enda fallet vi har fått kunskap om. Men det kan vara fler eftersom man inte behöver uppge något skäl för abort under den tid som man kan få fri abort, säger Thomas Tegenfeldt.
– Vi upplever inte den här frågan som någon stor sak, men jag kan förstå att den berörda vårdpersonalen kan behöva ett stöd i föreskrifterna för att kunna säga nej när föräldrarna vill ha besked.

Mer läsning

Annons