Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avslappnat möte mellan Bygdén och Lindgren

Muntert gravallvar. Det blev ett avslappnat möte mellan två singer/songwriters på torsdagskvällen. Lars Bygdén, från Sundsvall, och Richard Lindgren, från Malmö skapade intimitet i Storsjöteaterns foajé.

På samlingsskivan "Songs I wrote" har Lars Bygdén satt ihop en blandning med 36 spår, några av sina egna låtar och några som han önskar att han hade skrivit. Med andra ord ett perfekt dubbelalbum att ösa ur på en turné.

Den forne frontmannen i Thousand Dollar Playboys inleder med titelspåret från konceptskivan "Family feelings", som tar avstamp i den tunga tiden efter flickvännens cancerbesked. Fortsätter bland annat med "I couldn't help it" och "Dream on". Att Lars Bygdén är en enastående låtskrivare och sångare vet vi redan. Även i kväll kryper han nära och backar inte för livets sorgeämnen.

Richard Lindgren, däremot, är en helt ny bekantskap för mig men hädanefter, misstänker jag, en solklar favorit. När Malmös egen Dylan öppnar den där högst ordinära munnen når spelningen nämligen nya höjder.

Som direktuppstigen från den amerikanska rootsmyllan levererar han en kraftfull, ödesmättad blandning av folkrock och country. Publiken får höra låtar som "From Camden Town to Bleecker Street" och "Goodbye Rosie", om kvinnan han jagade, gifte sig med och också skilde sig från. Lyckliga slut är till för andra.

Även Richard Lindgren är aktuell med en samlingsplatta, "Memento", där han blickar tillbaka på en 15 år lång solokarriär.

Konserten präglas av underfundig humor och avslappnat mellansnack. Det känns naket och äkta. Tyvärr hann jag inte se hela spelningen på grund av pressläggningen, men jag förstår att herrarna kommer att sakna varandra efter turnén.

Fin uppvärmning också, av lokala Ellen Sundberg.