Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskalat, astight och riktigt roligt!

/

Annons

Här är det bara att kavla upp armarna och ta fram superlativen för det här var riktigt riktigt bra! En kväll att vårda i minnet och längta till vi får tillfälle att njuta dessa superba musikers konst nästa gång. Publiken i en välfylld Gamla teatern var också en härlig blandning av stadens gamla jazzrävar och en massa ungdomar, det här är musik som fångar den stora gruppen lyssnare.

Nina Ramsby, sångerska och multiinstrumentalist, som om hon får ge epitet på sig själv kallar sig utforskare av musik. Det är svårt att sätta stämpel på hennes musikproduktion, men grunden är en kombination av vackra melodier och texter som är nakna och välavvägda. Texterna blir oftast smått fragmentariska, men berättar alltid en angelägen personlig historia.

De senaste åren har Nina arbetat mycket tillsammans med Ludvig Berghes jazztrio. Trion som presenterar riktigt bra jazz. Det är lätt att känna att här hör jag något nytt och fräscht på den svenska jazzscenen. Vi får ta del av ett intressant och nyskapande spel, lekfullt och fritt. Det blir en intelligent blandning av gammal hederlig amerikainfluerad jazz och ett nordisk svårmod, men ofta i ett lite mer romantiserat ljus med en härlig minimalistisk touch. Ett energifyllt spel ifrån trion bjuds, driv i steget med många utmärkta soloinsatser. Framförallt är det helt enkelt imponerande astight.

Tillsammans med Nina blir det då riktigt organiskt och skrämmande samspelt. Ömsomt vilt och lika ofta skirt och magiskt. Det skulle kunna finnas en risk med hennes texter att melankolin kunde ta över, men med bandets utstrålning och de personliga och roliga mellansnacken blir det ett tydligt ljus i eländet som skapar luft under vingarna och bara gör att det berör på djupet. Härligt är också de nyskrivna låtarna, som Nina är upphovs till, de bygger vidare på trions uttryck, men presenterar och tillför något nytt. Som lyssnare blir man nyfiken på vad framtiden med detta gäng kommer att bjuda.

Stämningen på scenen är lätt. Kommunikationen mellan musikerna är intuitiv och lyhörd. Jag vill bara ha dem i mitt vardagsrum med jämna mellanrum. Undrar om det går att ordna?

Mer läsning

Annons