Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avrustad för arbete

När ett elitserielag börjar harva kring nedflyttningsstrecket brukar reaktionen komma som på beställning: "Sparka tränaren!" På samma sätt har regeringen reagerat på sin egen misslyckade arbetsmarknadspolitik: Arbetsmarknadsministern är utbytt. Arbetsmarknadsutskottet har fått en ny ordförande, Arbetsmarknadsdepartementet en ny stabschef. Snart får Arbetsförmedlingen en ny generaldirektör. Ingen kan påstå att regeringen sitter med armarna i kors. Men är det verkligen organisationens fel att 400000 svenskar är arbetslösa?

En arbetsförmedling blir aldrig bättre än vad instruktionerna tillåter. Är reglerna felkonstruerade så hjälper det inte hur hårt förmedlarna än arbetar.

Regeringens hypotes har sett ut så här: Om en arbetslös blir tillräckligt desperat så kommer han eller hon förr eller senare att ta sig in på arbetsmarknaden för egen maskin. Politiken har alltså inte gått ut på att rusta en arbetslös med exempelvis en yrkesutbildning, utan i stället öka pressen genom att sänka ersättningen till en nivå som ingen kan leva på. En annan metod har varit att tvinga den arbetslöse att söka många jobb, vare sig han eller hon har rätt kompetens eller inte. Resultatet har blivit att nära 100000 långtidsarbetslösa hamnat ännu längre bort från arbetsmarknaden, fått ännu lite sämre självkänsla och blivit ännu ett snäpp fattigare. En tredjedel av dem befinner sig i fas 3, numera omdöpt till "sysselsättningsfasen".

I dag är det helt nödvändigt att ha en gymnasieutbildning för att komma in på arbetsmarknaden. LO visar i en ny rapport att nästan var tredje person som är inskriven på Arbetsförmedlingen saknar gymnasiekompetens. Ändå får bara en av tio någon form av utbildning. Det är inte så att man famlar i blindo när det gäller vilka åtgärder som lönar sig bäst. Forskningen visar att det är bra att ha ett starkt inslag av utbildning i arbetsmarknadspolitiken. Men sådana argument biter inte på regeringen, som oftast anser att ideologi väger tyngre än kunskap.

Bara en av fyra arbetslösa får utbildning, praktik, subventionerat jobb eller någon annan aktiv insats idag. LO konstaterar att arbetsmarknadspolitiken aldrig varit så svag i ett läge med så hög arbetslöshet.

Tränaren är redan sparkad. Nu börjar det bli dags att byta klubbdirektör.