Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avreglera Systemet

Länstidningen har nyligen uppmärksammat att Systembolagets nya regelverk kommer att missgynna mindre ölbryggerier. Till skillnad från de som nu säger att nya regelverk för Systembolaget behövs säger vi att det är monopolet som måste bort. Det svenska alkoholmonopolet är en förlegad socialistisk kvarleva som nu bevisligen gått ur tiden. 

Sveriges alkoholkultur har förändrats i grunden de senaste 20 åren. Den hantverksmässiga bryggerinäringen blomstrar. De små bryggerierna blir allt fler i länet och i hela landet. Det är en ny näring som växt fram, där i synnerhet landsbygden står som vinnare. Vi ser även att konsumtionen av starksprit minskar, alkoholkonsumtionen bland unga har sjunkit kraftigt och ett pilotprojekt för gårdsförsäljning har sjösatts av regeringen. Monopolet är en käpp i hjulet i denna nya näring.

Systembolaget är så grundmurat i det svenska samhället att till och med partier som via sina liberala ideologier borde driva på en avreglering inte gör det är ett problem som främst slår mot utveckling på landsbygden.  

Att Systembolaget är den yttersta garanten för att vi upprätthåller folkhälsan i Sverige och att staten har ett moraliskt ansvar att skydda medborgarna från rusdrycker är en väl marknadsförd myt. Som vi tolkat det kommer det nya regelverket generera till billigare alkoholprodukter, hur det nu skulle gynna folkhälsan lyser med sin frånvaro. 

Den sista pusselbiten för att fullt ut främja denna nya sundare alkoholkultur är att slopa alkoholmonopolet. Vi är ett av ytterst få länder som har det kvar, så frågan är ju, varför skulle det inte fungera här?

 

Joel Nordkvist (M), kommunstyrelsen Östersund

Victor Ericsson (M), oppositionsråd Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel