Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avloppet från Frösön gick rakt ut i Storsjön

2000 kubik avloppsvatten från hushållen på Frösön har gått helt orenat rakt ut i Storsjön. Anledningen är att ett av de två avloppsrören från ön har gått av vid islossningen.

– Det var en helikopterpilot som från luften såg att det låg ett avloppsrör uppspolat på land och att vattnet vid Göviken var brunfärgat, berättar Magnus Rosenberg, som är före detta VA-chef på Östersunds kommun. När vi fick reda på detta så stängde vi avloppet på Frösösidan med en ventil, så att bara det fungerande röret användes.

Frågan är hur länge det orenade avloppsvattnet har pumpats ut i sjön, men det mesta tyder på att röret gick av vid islossningen och det var den tredje maj som läckan upptäcktes. Det innebär att utsläppet kan varit mellan en vecka och 14 dagar.

Läckan har anmälts till länsstyrelsen och miljöskyddshandläggaren Gunn-Britt Nilsson säger att VA-verket har beräknat att det kommit ut cirka 2000 kubikmeter avlopp i Storsjön.

– Alltså lika mycket som det skulle rymmas i 1000 avloppstankar till vanliga villor, säger hon.

Enligt Gunn-Britt Nilsson var det åtta kilo fosfor bland det orenade vattnet.

Nu har VA-verket dykare på plats utanför Göviken som i dagarna håller på att laga det havererade avloppsröret.

Om utsläppet har någon inverkan på miljön verkar vara svårt att veta, men Gunn-Britt Nilsson tror inte att avloppsvattnet ger några konsekvenser.

– Har det varit en mindre sjö som fått ta emot det orenade vattnet så hade det nog märks. Men med den stora vattenmängd som Storsjön har så tror jag inte att det har någon större betydelse. Vi kommer inte att försöka att sanera eftersom att utsläppet skedde en bit ute i vattnet.

• Är det ingen risk att det kommer in avloppsvatten vid vattenintaget utanför Minnesgärde?

– Nej. Strömmarna går inte åt det hållet och det är en bra bit mellan utsläppet och kommunens vattenintag, säger Nilsson.