Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avled efter läkarmiss

Östersunds sjukhus tog emot en man som klagade på smärtor i bröstet. Mannen gick hem efter en undersökning, och avled några dagar senare.

Hösten 2012 kom en man i 55-årsåldern vid två tillfällen in till Östersunds sjukhus och klagade på bröst- och buksmärtor. Bara dagar senare avled han i en kraftig hjärtinfarkt. En anhörig till mannen skriver i sin anmälan till Socialstyrelsen att han länge haft tydliga problem, och menar att om han hade fått rätt medicin i tid och lagts in för undersökning hade hans liv kunnat räddas.

Anmälaren menar att två läkare handlat fel i ärendet, genom att inte planera in en uppföljning och för att inte ha tagit ett EKG. Denna ifrågasätter även att mannen inte fick tillräckligt med information om riskerna som dessa smärtor kunde innebära, och därför valde att gå hem.

Den läkare som undersökte mannen säger så här i ett yttrande:

"...jag berättade att jag inte säkert kunde utesluta att smärtorna härrörde från hjärtat eller om det var något allvarligare tillstånd i buken som orsakade smärtorna. Jag rekommenderade att patienten skulle stanna kvar på sjukhuset för observation, för att därigenom få uppföljande prov på troponin T och för möjligheten till ytterligare undersökningar utifrån hur situationen skulle utvecklas. Patienten valde att återgå till hemmet."

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar läkaren för brister i handläggningen eftersom denna inte planerat en uppföljning i ärendet när mannen självmant valde att lämna sjukhuset. Ärendet avslutas.

Fotnot: Genom att mäta halten av Troponin T vid misstänkt hjärtinfarkt så ser man om det finns en skada på hjärtmuskeln och hur stor den är.