Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avkoppling med snabb uppkoppling

Intresset i Sveg för fiberanslutning till företaget IP only Jämtlands fibernät gör det snart möjligt för företag, småhusägare och de som bor i lägenhet att skaffa snabbare uppkoppling.
– Maxhastigheten blir 1000 Mbit in, och 1000 Mbit ut med möjlighet att låsa upp det för högre hastigheter i framtiden, säger Anton Asterot projektledare på IP only.

Företaget bygger ett öppet och neutralt nätverk, så att alla tjänsteleverantörer som vill är välkomna att ansluta sig i nätet. Bland annat kommer det att bli möjligt att ha internet, tv och telefoni i bredbandet. I onsdags var sju representanter för företaget på plats och informerade i Sveg.

– Diskussionen i Sveg har ökat med kampanjens gång och intresset är väldigt stort. Folk skickar in sena svar, så det finns inga klara siffror på hur många som har nappat på erbjudandet än, säger Anton Asterot som är områdesansvarig för Sveg.

Vilka typer av kunder vänder ni er till i Sveg?

– Vi vänder oss till företagare, småhusägare och de som bor i lägenhet.

Kommer ni att vända er till småhusägare även i andra tätorter i Härjedalen?

– Vi bygger först i tätorter sedan ytterområden. Utbyggnaden sker i etapper. De som bor i glesbygd får samma kostnadserbjudande. Glesbygdsbidraget medger att priserna blir samma som i tätorterna. 100% skall få erbjudande om IP only.

Vad finns det för fördelar med fiberanslutning?

– Det är extremt driftsäkert och extremt mycket snabbare. Vi styrs av Post och Telestyrelsen så ingen nätavgift tillkommer. Man betalar bara för de tjänster man väljer att ansluta sig till i nätet. Större utbud av tjänsteleverantörer blir möjligt, till exempel ComHem. Anslutna fastigheter är attraktiva och det ökar dessutom värdet på fastigheten. IP äger all infrastruktur i nätet, så om fel uppstår på grund av yttre faktorer byter vi ut det kostnadsfritt.

Kostnaden för att ansluta sig ligger på mellan cirka 15 000 kronor och 22 000 kronor, beroende framför allt på hur mycket av grävarbetet fastighetsägaren gör själv. Målet är att alla fastighetsägare som beställer ska vara anslutna till julen 2016.

– De som inte vill ansluta sig nu får en avlämningspunkt där de kan ansluta sig i efterhand. Det blir dock dyrare, säger Anton Asterot.

Läs tidigare artiklar & ledartexter om IP Only: "Om många tecknar sig i ett område prioriteras man upp"

Lovar bredband åt alla innan 2020

Gick det inte väl fort att sälja ut vårt bredband?