Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avkastningskravet styr hyrorna

För oss socialdemokrater har bostäder varit, och är fortfarande en av våra kärnfrågor. Det ska vara schyssta boenden till schyssta priser. Problemet är dock välkänt, allt som byggs nytt blir dyrt.

Det är bra att Östersundshem har många lägenheter med olika hyror, även låga hyror. Men lägenheterna och områdena ska hållas trevliga och schyssta, och det är ju bara genom hyror som det finns pengar till sådant. Ägarna, alltså Östersunds kommun, måste följa den nya lagstiftningen om avkastningskrav, som tyvärr har införts av den borgerliga regeringen. Lagen är att ägaren ska kräva att bostadsbolaget ska gå med vinst och att allmännyttan inte längre ska vara normgivande för hyrorna. Östersundshem har fått ett avkastningskrav på 7 procent som det får ta flera år att uppnå, vilket finns inskrivet i kommunens ägardirektiv till Östersundshem. Ägardirektiven togs av ett enigt kommunfullmäktige under 2012. Under många år har den vinst som Östersundshem gör skickats till kommunkoncernen. Där dras den del (22 procent) som skulle ha gått till statlig skatt, men som nu stannar i kommunen. Resten skickas tillbaka till Östersundshem som koncernbidrag för att kunna renovera och hålla områdena attraktiva. För hyresgästen gör det ingen skillnad.

Alliansregeringen har dessutom lagstiftat om att varje byggobjekt måste bära sina egna kostnader, det vill säga att endast hyrorna i just det bygget ska bekosta allt. Också därför blir hyrorna i nybyggen väldigt höga. Vi Socialdemokrater har inget egenintresse i att höja hyrorna, utan ser att det är bra med olika sorters hyror. Men det är viktigt att det byggs mer bostäder. Östersund är attraktivt och nybyggda lägenheter i staden hyrs ut, trots att det finns lägenheter med mycket lägre hyror. Om vi ska kunna öka befolkningen så måste det ju finnas någonstans att bo. Och ökad befolkning ger mer skatteintäkter som kan användas till att ge ännu bättre välfärd och samhällsservice.

Eftersom jag själv inte sitter i Östersundshems styrelse kan jag inte svara för hur de har lagt upp förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Där hoppas jag på en snabb lösning och konstaterar att det tyvärr är den borgerliga regeringens nya lagar som gäller.

Mona Modin Tjulin (S) Gruppledare för socialdemokraterna i Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel