Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avicii

"True"

(Universal Music)

Bästa låt: "Wake me up"

Dj-stjärnan Avicii hånades när han spelade "Wake me up" med ett bluegrassband under en dansfestival i Miami i våras. Ett halvår senare har låten varit listetta i över 60 länder.

Svenskens debutalbum "True" lär bjuda på fler listettor. Tim Bergling, som Avicii heter, är en melodismed av stora mått - men han ska inte ha all kredd för skivan. Texten till fantastiska "Wake me up" skrevs av sångaren Aloe Blacc och låten smiddes i Incubus-gitarristen Mike Einzigers ackordverkstad. Andra artister som har bidragit till att göra "True" till ett av årets bästa album är svenskarna Salem Al Fakir och Linnea Henriksson, men framför allt producentlegendarer som Nile Rodgers och Elvis-låtskrivaren Mac Davis. Den senare har kallat Avicii för geni och liknat honom vid en galen vetenskapsman, vilket inte är dåliga vitsord från någon som har skrivit klassiker som "In the ghetto" och "A little less conversation".

Så är Avicii ett geni? Njae, men han har varit smart nog att välja ut helt rätt sångare till sina låtar. "Wake me up" hade inte fått folk att vakna till om det inte vore för Aloe Blaccs fantastiska röst och sex sångare fick provsjunga till låten "Hey brother" innan Bergling valde ut bluegrassångaren Dan Tyminski. Skivans stora behållning är just den vågade blandningen av country och housemusik. Tim Bergling har sagt att han var oerhört nervös över hur mottagandet skulle bli. Och det med all rätt. Countrysång i kombination med tv-spelsaktiga "guilty pleasure"-melodierna hade kunnat slå fruktansvärt fel, men det sätter sig rätt i trallhjärnan.

"True" lär få radioproducenter att klia sig i huvudet över hur de ska få plats med så många låtar som möjligt under sändningarna. En del lär förvisso fnysa åt musiken för att den är enkel och superkommersiell, såsom en del fnös åt Abba på 70-talet.

Låt dem fnysa. Avicii lär mixa fram en monsterhit ur utandningsljudet.

Karl Dalén/TT