Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgrundens glömda folk

Vem har väckt mig i denna tidiga timme

Det är något som oroar mitt sinne

Jag har en hund och är ute i alla väder

Men inte utan lämpliga torra kläder

Jag är inte ute utan frukost i magen

Med en gröt står jag mig halva dagen

Vissa i kommunen saknar helt fantasi

Eller så saknar de empati

Hur kan de så sitta och bestämma?

En del in vår stad har inget hemma

Kommunens akutboende, är det med flit

Det ligger så att de knappast kan ta sig dit.

Så långt upp som man kan komma i stan

Dit ska de stappla, uttröttade som fan

Kaffe och en macka och sova

Hungrig sover inte bra kan jag lova

I arla morgonstund körs de ut

Magen tommare än förut

Frukost bjuder inte kommunen på

Återigen kaffe och en macka de får

Behandlar du ditt djur så illa åker du dit

Men kommunen får göra så med flit

Inga regler hur A-laget behandlas

Kan någon förstå, hur sociala kan göra så

Jag har en gammal bok "Avgrundens folk", av Jack London.

Är det den kommunen läst och tänkt att vi behöver inte vara bättre här i Mathuvudstaden Östersund än i Londons East end vid förra sekelskiftet?

Utan mat så dör "Avgrundens folk" fortare undan och det blir billigare för kommunen.

Nu till det som hindrar mej att sova. För ett år sedan invigdes en värmestuga med pompa och ståt. Inte i kommunens regi som förut. Nu skulle ideella krafter få sköta det kommunen struntar i och billigare skulle det bli. År 2012 kostade det 1,5 miljoner att sköta värmestugan för kommunen. Nu fick ideella en fjärdedel av detta belopp, ca 370 000 för elva månader.. Från början var de tre intressenter, Röda korset, Pingstkyrkan och Svenska kyrkan.

Nu har Röda korset dragit sig ur.

Pingstkyrkan begärde 700 000 för år 2014. Antalet besökare är nu fördubblat, ca 900 besök per månad till Pingstkyrkans värmestuga. Den 18 december beslöt kommunen att de skulle bara få 400 000, nu för tolv månader. Hur avlönar man personal och utspisar 900 besökare per månad för 400 000? Detta vore intressant för kommunen att få reda på. Svaret är att det går inte! Det har inte gått i år och ännu sämre blir det nästa år.

Affärer skänker gammalt bröd, inte till fåglarna i Badhusparken utan till Pingstkyrkan så de ska ha något att bjuda hungriga på. Är inte detta skandal?

Kommunen stoltserar nu med sin svindyra Arena. Där är det också alkoholtillstånd, men bakom gardiner.

Vad kostar en frukost i Akutboende? Personal finns, kök finns. Kommunen handlar stora partier gryn och flingor, mjölk, ägg och fil. Kommunens frukost kostar mycket mindre än priset i affärer. Men kommunen tror visst att "Avgrundens folk" inte behöver mat.

Kommunens kostnad för värmestugan var 2012 , 1,5 miljoner kronor med hälften så många besökare. Ifjol fick man ca 370 000 nu nästa år 400 000 kronor . Vad gör kommunen om Pingstkyrkan hoppar av detta ??? OM de fick de 700 000 de begärt så kanske de kunde bjuda på MAT också. Ska Pingstkyrkan och Svenska kyrkan sköta kommunens omsorg om de svagaste för egna pengar? Svar Ja! För kommunen behöver inte driva Värmestuga, mycket viktigare att det finns pengar till Gökungen Arenan.

"Avgrundens folk" fanns i Londons East End vid sekelskiftet . Nu finns de här.

Linn Berglin kan gärna kommentera detta. Vad gör kommunen om Pingstkyrkan inte ställer upp längre? Tänker kommunen då driva egen värmestuga för mångdubbel kostnad? Kan ni vara så vänliga att ordna frukost på akutboendet innan dessa stackare körs ut i kylan?

Karin Malmsten, fd Karlsson, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel