Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avfolkningen fortsätter

Annons

Förra året var det fler som flyttade till glesbygden än som flyttade därifrån, berättar DN i dag. Det är naturligtvis glädjande, men knappast ett tecken på att avfolkningen av glesbygden håller på att upphöra. Det föds nämligen mycket färre än det dör ute i byarna, så befolkningsutvecklingen är fortfarande negativ.

Faktum är att Sverige sedan länge håller på att glida isär i två delar. Befolkningen koncentreras mer och mer till storstadsregionerna. I glesbygden ska allt färre i arbetsför ålder försörja en växande andel äldre. Det går inte ihop.

Det trendbrott som DN redovisar beror till stor del på att glesbygdskommunerna tar emot många flyktingar och asylsökande. Glädjande nog börjar alltfler inse att glesbygden behöver inflyttning från andra länder. En kommun som Strömsund har räddat en stor del av sin samhällsservice genom att ta emot över 1 000 utlandsfödda de senaste 12 åren.

En annan orsak till att befolkningssiffrorna har vänt på flera orter längst i norr är gruvnäringen. "Livsstilsinvandringen" är också en del av förklaringen till trendbrottet. Den består av personer som lämnat sina överbefolkade hemländer, framför allt Tyskland och Holland, för lugnet i de norrländska byarna.

Visst ska vi glädjas åt dessa tecken på spirande glesbygdsliv, men tyvärr går den stora utvecklingstrenden åt fel håll med farten och kraften hos ett skenande lok. En studie som TCO presenterade nyligen visar två möjliga vägar för att upprätthålla samhällsservicen och välfärden i glesbygdskommuner med en växande andel åldringar. Den ena är att dra ner på ambitionerna och acceptera en sämre vård, omsorg och skola. Den andra möjligheten när pengarna inte räcker för att upprätthålla välfärden är att staten går in med riktade bidrag till kommunerna. Det kräver antingen skattehöjningar eller ett slopat överskottsmål. Det är två ämnen som är politiskt tabubelagda för tillfället, men förhoppningsvis går de att diskutera efter valet.