Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrsbad med spännande historia

/
  • Den stora flyghangaren rymmer numera Europas i särklass största tropiska badlandskap. Tropical Islands
  • Besök djungeln i Berlin. På Tropical Island är det möjligt.
  • Barnfamiljer från hela Europa söker sig hit istället för att flyga till Thailand.Foto: Peter Fredriksson
  • Solstolar, sandstrand och en konstgjord blå himmel skapar en illusion av sydligare breddgrader.
  • Den blå himlen lockar fram badlusten så fort man kommer ut från omklädningsutrymmena.
  • Var ute i god tid. Tyskar är kända för att snabbt lägga beslag på de bästa solstolarna...
  • Flyghangaren är tillräckligt stor för att det ska gå att åka luftballong inomhus.

Sovjetiska militärer, tyska entreprenörer och asiatiska investerare. Alla har de bidragit till att skapa Europas största äventyrsbad Tropical Islands i Berlin. Det är gigantiskt och kanske inte helt genomarbetat, men spännande.
– Vi tror på det här, säger marknadschefen Kim Schäfer när vi slår oss ned på ett av de trendiga fiken.

Annons

Det är 30 grader varmt i luften och en luftfuktighet som får svettpärlorna att leta sig fram vid minsta ansträngning. Omkring oss glider tyska, tjeckiska och polska turister runt på de stenlagda gatorna som kantas av byggnader från Thailand och Borneo.

Bara ett stenkast bort finns den stora sandstranden som är inramad av en artificiell blå himmel, ungefär som i filmen Truman show. I likhet med filmen går det att ta sig fram till kanten, sen sätter en presenning stopp för vidare äventyr.

Schäfer berättar att själva konceptet, att semestra i en tropisk inomhusvärld, är något som blivit allt populärare på kontinenten. Resenärerna har tröttnat på att punga ut med massor av euro och att släppa ut ännu mer koldioxid på en charterresa till det verkliga Söderhavet. I stället packar man in hela tjocka släkten och åker till närmaste äventyrsbad.

– Det är en tydlig trend som vi hakat på. Men vi har gjort det i betydligt större skala, säger han och tillägger att man inom kort kommer att bygga till området med 2 500 uthyrningsvillor. Ambitionen är att anläggningen på sikt ska kunna ta emot 14 000 besökare per dag.

Att besöka Tropical Islands innebär en smått absurd upplevelse eftersom hangaren bjuder på flera synvillor. Från entrén ser den vare sig stor eller speciellt ovanlig ut, men när man går runt i de olika temaområdena tycks det som om vandringen aldrig tar slut.

Autentiska hyddor från Borneo, slingrande stigar i regnskogen, laguner med massor av sand, vattenfall, restauranger och spaavdelningar gör att det krävs minst en hel dag för att hinna med allt.

Men smakar det så kostar det. Trots att Tropical Islands ligger i ett av Tysklands fattigaste områden, med en medelinkomst lägre än i grannlandet Polen, så kan en tvåbarnsfamilj lätt bränna åtskilliga tusenlappar kronor på inträde, mat och dryck.

Eftersom besökarna får ett armband med ett chip, där alla betalningar registreras, är det lätt att tappa kontrollen över småutgifterna.

Den som har lite större barn, som handlar godis, glass och läsk på egen hand, kan få en chock när familjens slutnota ska betalas vid utgången.

För de som stannar här under flera dagar kan därför en eller flera dagsutflykter till Berlin bli ett välkommet avbrott till värmen och de höga priserna. Med snabbtåget tar det knappt en timme till centrum där de det finns en hel del att göra för barnfamiljer.

Ett besök på Berlins Zoo är mer eller mindre ett måste liksom Museum für Naturkunde som har flera kompletta dinosaurieskelett utställda.

Vid Potzdamer Platz finns även Legoland Discovery Center som de flesta barn brukar vilja stanna länge på, till uttråkade föräldrars förtret.

Mer läsning

Annons