Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äventyrsanläggning får EU-bidrag för att bygga vandrarhem

Byggarbetet är i full gång på äventyrsanläggningen Multi challenge. Nu utökas verksamheten ytterligare med ett tillhörande äventyrsboende så att långväga gäster ska kunna nyttja verksamheten i dess helhet under längre tid.

Multi challenge öppnade upp i Östersund för fyra år sedan och har sedan dess blivit ett uppskattat hus för äventyr och lek hos länsbor och turister. Boda Borg utgör stommen med 17 olika rum fyllda av kluriga utmaningar. Därtill finns laserhall, gokartbana, spelhall med mera. Nu är de drivande i full färd med att fullfölja nästa steg i utvecklingen, att bygga ett äventyrsboende i anläggningen på Tjalmargatan. Investeringen görs för att kunna ta emot större grupper under längre tid och skapa ett helhetskoncept för exempelvis skolklasser. Rent ekonomiskt väntas också fördelar med satsningen i och med större omsättning och bättre erbjudanden. Jan Målberg, vd på Multi challenge, berättar att de hela tiden haft tanken i bakhuvudet att bygga till med boende och väntat på rätt tillfälle att utföra det.

– Mycket av vår verksamhet vänder sig till hitresta skolklasser då närhet till boende är viktigt. Det känns därför bara som en naturlig del i utvecklingen att också erbjuda det i konceptet. Tanken är att man bor och leker på samma ställe och att upplevelsen av äventyrshuset följer med även utanför banorna.

Ombyggnationen sker på övervåningen av huset och är nu i slutskedet av det som ska bli ett 40 bäddar stort vandrarhem i 60-tals miljö. Boendet öppnar för de första gästerna den sista april och kommer under sommaren fungera ungefär som ett vanligt vandrarhem. Nästa säsong ska det byggas till ännu mer och utvecklas till mer än bara boende. Det kommer då bli ett spökhotell som med hjälp av olika slags teknik ger besökaren oväntade upplevelser även efter att Boda Borg-rummen är låsta och gokarten undanställd.

– Det kommer att bli ett äventyrsboende. Riktigt hur det kommer att se ut kan jag inte säga, men vi blir det första i vårt slag när det är klart, säger Jan Målberg.

För att lätta kostnaderna i ombyggnationen har de sökt företagsstöd hos länsstyrelsen och beviljats 100000 av investeringskostnaderna i regionalt bidrag till företagsutveckling. Ett EU-bidrag som privatägda företag kan söka för att utveckla en verksamhet med produktion av varor och tjänster, såsom turism. Normal nivå för bidraget är i Östersunds stödområde mellan 20–35 procent av den totala investeringskostnaden.

– Förra året fanns en budget på 87 miljoner inom företagsstödet och länsstyrelsen hade därmed möjlighet att bevilja några hundra företag i länet både stora och mindre bidrag till företagsutveckling, säger Örjan Berglund, chef för projekt och företagsstöd.