Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avancerat och lättlagat


En påskmiddag får inte vara alltför krävande. Inte heller för enkel och vardaglig. Med råvaror som grön sparris, kyckling i paket, primörgrönsaker och jordgubbar samlar vi stilpoäng från första tuggan.

Sparris har en inbyggd signal som formligen tjuter att "nu är det vår". Så fort sparrisen dyker upp på bordet är vinterns alla problem som bortblåsta. Enklaste sättet att njuta av den är välja den gröna varianten som har hunnit upp ur jorden. Vit sparris är i princip samma växt, men den har kupats och stannat under jord ända fram till skörd. Den gröna sparrisen är enklast att lyckas med - är den färsk och spänstig räcker det med några minuter i medelvarm stekpanna för att den ska bli klar att njuta av. Alla sparrisar blir hårda ju längre ned mot roten man kommer. Genom att böja den går den automatiskt av där den träiga delen övergår till mjäll och ätbart primör.

Gott smör

Sparris trivs i sällskap av smör i allmänhet och rört smör i synnerhet. Rört smör är just vad namnet antyder: Ett smör som rörts smidigt och smaksatts med färskpressad citronsaft. Det ska ha en frisk smak, där citronen står för syran samtidigt som den trollar bort lite av den fetaste smörsmaken.

Att bjuda på mat i paket har kockar sysslat med i generationer. Allt från sill och lax i papper till olika rätter inbakade i deg. Här får paketeringen stanna vid snören som egentligen inte har någon annan funktion än att hålla ihop fågel och fyllning. Snöret går naturligtvis inte att äta men får ändå hänga med ut på tallrikarna för att bli måltidens "snackis".

Sommarsmak

Tidiga jordgubbar har länge varit hårda, trista och i det närmaste smaklösa. Numer har odlarna insett att gubbarna får mer smak om man odlar bären på svenska jordgubbsplantor. Mer löfte om sommar är lockande så här års, och vi kan inte hålla fingrarna borta från några tidiga jordgubbslådor - trots högt kilopris. Att servera bären med yoghurt och citronrasp känns fräscht efter förrättens smörklickar.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se

Recept

Sparristoast med rört smör

För 4 personer

1 bunt grön sparris, ca 275 g

4 skivor rostbröd bakat med surdeg

smör och rapsolja

salt

några blandade salladsblad

1 kruka färsk körvel

Till smöret

100 g smör, rumstempererat

2 tsk färskpressad citronsaft

1. Skär bort kanterna på bröden alternativt ta ut toastar med kakmått eller utstickare. Skölj sparrisen och spänn dem som bågar tills de går av. Brottet sker med kuslig exakthet just där den trådiga nederdelen övergår till mjäll primör.

2. Rör rumstempererat smör smidigt, gärna med elvisp på låg fart. Arbeta in två teskedar färskpressad citron i smöret.

3. Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur och stek sparrisarna i lika delar smör och rapsolja. Lite beroende på hur färsk sparrisen är, ligger stektiden på 2 till 4 minuter. Vänd dem flera gånger. Salta lätt och ta upp. Avsluta med att lägga i mer smör och steka toastbröden.

4. Lägg upp de nystekta toastarna på tallrikar och toppa med några kontrasterande salladsblad, sparrisar och körvel. Servera rört smör i en skål för sig.

Kycklingpaket med chevre och primörgrönt

För 4 personer

4 kycklingfiléer (500-600 g)

100 g chevreost

4 späda morötter

2 salladslökar

8 sockerärtor

1/2 kruka färsk timjan

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

1/2 purjolök

1-2 msk god olivolja

(bomullssnöre)

Att äta till:

kokt färskpotatis

färsk broccoli och blomkål

1. Klyv kycklingfiléerna och krydda köttet med salt, vitpeppar och fint hackad färsk timjan. Stek i lika delar smör och rapsolja, 2 minuter per sida i inte alltför het panna. Ta upp och låt svalna.

2. Skölj, skala och dela morötterna på längden. Skölj salladslök och sockerärtor. Dela sockerärterna på mitten och ta bort fästet. Ta bort det yttersta lagret från purjolöken utan att trasa sönder lagret. Dela det på längden i 4 remsor. Sjud morötterna 3-4 minuter, salladslökar, sockerärtor och purjolöksremsorna i 2 minuter. Ta upp allt och låt svalna.

3. Dela chevreosten på längden i 4 delar.

4. Lägg ut en dryg halvmeter bomullsgarn på arbetsbänken. Placera purjolöksremsan över snöret och därefter en bit kyckling, primärgrönsaker, chevreost, en kvist färsk timjan och till sist en bit kyckling till. Vik upp purjolöksremsan och knyt ihop till paket med snöret. Klipp bort överflödigt bomullsgarn.

5. Sätt in paketen 5 minuter i 175 graders ugn. Sjud blomkålsbuketter ett par minuter, och broccolibuketter något mindre, i saltat vatten. Kycklingpaketen ställs på tallrikar och avrunnen blomkål och broccoli placeras vid sidan. Ringa sparsamt med olivolja över kycklingen och garnera med färsk timjan. Kokt potatis serveras till.

Jordgubbar med kyld yoghurt och citronrasp

För 4 personer

500 g färska jordgubbar

1 dl neutral yoghurt, valfri fetthalt

1 tsk rivet citronskal, bara det yttersta gula

2 msk strösocker

1. Syna och skölj jordgubbarna noga. Ta bort fästen från alla utom 4 jordgubbar som får ha kvar sina fästen som dekoration. Dessa dekorationsgubbar läggs åt sidan. Övriga jordgubbar delas i 3-4 bitar på längden.

2. Tvätta citronen noga i hett vatten och torka den. Riv bort det yttersta, gula skalet.

3. Arrangera de delade jordgubbarna i glas eller portionsskålar. Ringla över sparsamt med yoghurt, strö över citronrasp och strösocker. Avsluta med de hela jordgubbarna med fästet kvar. (TT)