Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ava Gardner badade aldrig i Avaviken …

/
  • Ava Gardner uppvaktades av ett stort pressuppbåd när hon kom till Stockholm i december 1954. Det sägs att hon sommaren därpå gjorde en ny Sverigeresa och då också besökte Dvärsätt i Jämtland, men uppgiften är svår att få bekräftad. Foto: Scanpix

Annons

En spännande och annorlunda boktitel, en gåtfull och ouppklarad mordhistoria samt en handling som utspelar sig på en mindre ort i Sverige – det är ett vinnande koncept för en kriminalroman.

Håkan Nesser har i sin kriminalroman Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö hittat dessa framgångsfaktorer.

Om någon funderar på att skriva en liknande deckare som utspelar sig i Dvärsätt vill jag föreslå att boken får titeln Ava Gardner badade aldrig i Avaviken.

Med språklig elegans och korrekthet hämtar Håkan Nesser sin mordhistoria, som har viss verklighetsförankring, från miljöer i och utanför Kumla. Erik och kompisen Edmund tillbringar sommaren i fritidshuset ”Genesaret” tillsammans med Eriks storebror Henry. Under sommaren inleder Henry ett förhållande med Ewa Kaludis, som har varit lärarvikarie i pojkarnas skola och är beundrad för sin skönhet – och jämförd med den blonda amerikanska skönheten Kim Novak.

Nessers bok blev även framgångsrik film och visades nyligen också i svensk TV. Varken boken eller filmen ger någon en fullständig klarhet i vem som är mördaren. Bokens titel skapar också en viss osäkerhet kring filmstjärnan Kim Novak och hennes eventuella koppling till Kumla. Besökte hon möjligen Kumla någon gång? Inspirerade det Nesser att välja boktitel?

Boktiteln Ava Gardner badade aldrig i Avaviken skulle kunna skapa samma nyfikenhet och som Nessers bok. Har verkligen den mörka amerikanska skönheten och filmstjärnan Ava Gardner besökt Dvärsätt och badad i Avaviken, som ligger ett stenkast från gamla ålderdomshemmet Ranågården.

Ranågården blev för några år sedan en konferensanläggning och restaurang med namnet Ava Garden, ett namn nära identiskt med den kända filmstjärnan från USA. Här kan man ana kopplingen. På Ava Gardens hemsida kan man läsa en liten trevlig historia om att Ava Gardner skulle ha varit i Dvärsätt.

”Sommaren 1955 besökte Ava Gardner Sverige och hälsade bland annat på en moster i Dvärsätt. Hon skulle ha promenerat på kvällarna nere vid Avaviken. Hon var precis skild ifrån Frank Sinatra och var vid ankomsten djupt bedrövad. Ganska snart hämtade hon krafter i Dvärsätt och reste med gott mod tillbaka till sin filmkarriär i USA”. I AvaGardens entré kan man också se en bild på Ava Gardner…

Sant eller inte? Ingen i bygden kan bekräfta att filmstjärnan besökt Jämtland. Sanningen är nog att berättelsen om Ava Gardner skapades för att förstärka marknadsföringen när det gamla ålderdomshemmet blev en modern besöksanläggning.

Att deckare med lokal anknytning är på modet har vi märkt inte minst i vårt län. Journalisterna Bengt Eriksson och Bengt Ola Mattsson har valt Östersund för sina intriger. Sten Lindqvist har förlagt sina mord till Arvesund. Vi får heller inte glömma bort storheterna Kerstin Ekman och Henning Mankell, som satt Valsjöbyn och orter i Härjedalen på världskartan.

Att hitta en spännande händelse med verklighetsförankring från Dvärsätt är heller inte omöjligt. Äldre dvärsättsbor kan faktiskt berätta om ett och annat ouppklarat brott i omgivningarna. Därmed finns förutsättningarna för att kopiera Nessers koncept; en spännande boktitel, en gåtfull intrig och en koppling till ett mindre samhälle.

Vad sägs om den här inledningen på boken:

”Det råder kaos vid järnvägsstationen i Dvärsätt den här varma sommardagen i juli 1955. Ryktet har gått på morgonen att en världsberömd skådespelerska har anlänt till Östersund och ska vidare till Dvärsätt. Över 200 personer trängs runt det lilla stationshuset när tåget anländer från Östersund 14.37. Tredje vagnens dörr öppnas och ut kliver den mest förtjusande kvinna som någonsin besökt Dvärsätt. En susning går igenom hela folkmassan och den ivrige fotografen Karl-Anton Bäckman från ÖP tar den historiska bilden på skönheten när hon med sitt kolsvarta hår och en skrikande blå dräkt kliver av tåget och vinkar till en bekant, som står på perrongen en bit bort. Vem är hon? Ava Gardner ropar någon. En annan person skriker Welcome Hollywood.”

Mer läsning

Annons