Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

August och Lassgård i kvadratdrama

/
  • Det enda rationella, tänker Erland (Rolf Lassgård), är att leva ut förälskelsen tills den slocknar. Alltså flyttar han och hans hustru ihop med den nya kärleken Karin (Pernilla August) och hennes man (Claes Ljung-mark). Enkelt  och rationellt.Foto: Nils Bergendal

Triangeldrama? Nej, ”Det enda rationella” är snarare ett kvadratdrama: Två kvinnor, två män, en relation.

Annons

Nya svenska filmen ”Det enda rationella” i regi av Jörgen Bergmark och med manus av Jens Jonsson handlar om fyra vuxna människor som försöker leva ihop i kärlekens tecken.

Rollfigurerna, spelade av Rolf Lassgård, Pernilla August, Stina Ekblad och Claes Ljungmark, utsätts för en känslomässig mixed-dubbel som för dem till allt svartare delar av sig själva.

– Under arbetet pratade vi mycket om trovärdigheten, om detta verkligen var möjligt. Och det vet man ju inte riktigt, säger Pernilla August.

– Det är en absurd situation, och otäck, med de här människorna nästan i ett slutet rum tills de mer eller mindre går sönder och börjar äta varandra.

Pernilla spelar Karin, den kvinna som Rolf Lassgårds rollfigur Erland blir förälskad i vilket får honom att föreslå den ovanliga men för honom ”rationella” lösningen. Hon beskriver Karin som en rotlös, jagsvag person som inte vill bli vuxen utan går dit vinden blåser.

Vilka råd skulle hon själv ge Karin?

– Svårt. ”Det är ditt liv. Gör vad som känns bra. Fatta inga förhastade beslut.” Jag tänker på ett radioprogram där prästen Olle Carlsson sade ”Man kan aldrig döma i kärlek”. Det är lätt att vi gör det.

Nästa filmroll för Pernilla är huvudrollen i Håkon Lius film ”Miss Kicki”, inspelad i Taiwan.

– Jag tror den går upp i februari. Inspelningen var jätterolig men med ett kinesiskt filmteam och väldigt hierarkisk. Jag fick inte hämta min egen lunch eller klä på mig

Skådespelerskan Pernilla August tar nu en paus för att ersättas av regissören. Pernilla har precis påbörjat inspelningen av ”Svinalängorna” efter Susanna Alakoskis roman och med Noomi Rapace i huvudrollen.

– Det är så fantastiskt att se skådespeleri från andra sidan. Det har slagit mig flera gånger att skådespelare är så vackra och generösa, hur de vågar blotta sig. Jag vill verkligen ta hand om mina kära skådespelare. Jag är så otroligt glad för Noomi och hoppas att hennes rollfigur blir något för henne att bita i.

”Det enda rationella” har premiär i morgon fredag.

Mer läsning

Annons