Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Au pair i USA - ett lärande för livet

/
  • Johanna Andersson jobbar med att förmedla kontakt mellan svenska ungdomar som vill jobba som au pair i USA och amerikanska familjer som behöver hjälp med barnpassning.

Är du mellan 18 och 26 år och intresserad av att jobba med barn i ett annat land? I så fall kan ett år som au pair i USA vara ett alternativ.

Annons

Allt fler svenska ungdomar väljer att jobba som au pair i det stora landet i väster. Det finns flera svenska organisationer som hjälper till att förmedla kontakten mellan svenska ungdomar och de amerikanska familjerna som söker hjälp med barnpassning.

Skandinaviska institutet, med huvudkontor i Malmö, är en sådan organisation och Johanna Andersson är en av medarbetarna.
- Det har alltid varit ett stort intresse bland svenska ungdomar att jobba som au pair i USA och intresset blir bara större och större, säger Johanna Andersson.

Intresset är störst bland yngre kvinnor. Men det finns också några unga män som nappat på det här.
-I takt med att allt fler blir allt mer mångkulturella så växer också intresset för att jobba i ett annat land. Och att jobba som au pair är ett alldeles utmärkt sätt för att ta del av ett lands kultur, säger Johanna Andersson.

USA har alltid varit ett av de popoläraste länderna på det här området. Svenska ungdomar står högt i kurs hos amerikanska familjer som behöver hjälp med barnpassning.
- Jobbet som au pair innebär uteslutande barnpassning, ingen städning eller så. Det handlar om att ta hand om barnen när föräldrarna jobbar. Arbetstiden är reglerad och när man inte jobbar ingår man i familjen som en helt vanlig familjemedlem.

Skandinaviska institutet har också ett program där det ingår tre timmars studier i veckan på college.
- Ett krav för att bli antagen som au pair är att man har minst 200 timmars erfarenhet av barnomsorg. Det kan handla om jobb på dagis, som ungdomsledare eller barnvakt, säger Johanna Andersson.

Lönen är 1 500 kronor i veckan. Den som har gått barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet eller är utbildad förskollärare tjänar 2 000 kronor i månaden. Pengarna är skattefria.
Kostnaderna för mat och husrum står värdfamiljerna för och oftast ingår det också fri bil.
- Den som väljer att jobba som au pair behöver inte känna sig ensam och övergiven. Vi har personal på plats i USA som aldrig finns längre än en timme bort . Dessutom ordnar vi au pair-träffar med jämna mellanrum, säger Johanna Andersson.

En au pair-period är ett år. Sedan är äventyret över.
- Jag kan lova att det blir ett oförglömligt år.Och den erfarenhet och de kunskaper du samlar på dig under ett år i USA kommer du ha nytta av hela livet oavsett vilket yrke du senare kommer att jobba inom, säger Johanna Andersson.

Mer läsning

Annons