Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åttonde dödsfallet i svininfluensa

En 50-årig man, en av två svårt sjuka som vårdats i konstgjord lunga på Universitetssjukhuset i Lund, dog tidigt på söndagsmorgonen av svininfluensa, skriver Sydsvenskan på nätet.

Annons

Mannens tillstånd hade stabiliserats, men blev åter sämre under lördagen och tidigt på söndagsmorgonen kallades hans anhöriga till sjukhuset.
Mannen sökte vård både vid en vårdcentral och vid akuten på Universitetssjukhuset Mas för ungefär två veckor sedan, men skickades hem.
Först vid tredje försöket, när mannen var så sjuk att han föll i koma, fick han vård. Han lades då direkt i konstgjord lunga den 28 oktober vid Universitetssjukhuset i Lund och har vårdats så sedan dess.
Enligt 50-åringens svägerska hade mannen inga andra sjukdomar och hörde inte till någon riskgrupp. Hon säger till tidningen att mannens hustru vill att det ska bli känt hur han behandlades när han sökte vård.
De anhöriga har anmält sjukvården till både HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och Socialstyrelsen. Region Skåne har efter att fallet blev känt skärpt rutinerna för hur man ska ta emot personer med misstänkt svininfluensa.
Malmöbon är det åttonde kända svenska dödsfallet i svininfluensa.

Mer läsning

Annons