Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ättlingarna Wallberg besökte fädernegården

Makarna Wallberg fick åtta barn i slutet av 1800-talet. Dessa barn har förökat sig, och nu har deras ättlingar träffats på fädernegården i Ringsjöhöjden.

Annons

Petter Ersson-Wallberg, född 1857, och hans bror Jörn föddes i Svaningen, men flyttade ut och byggde varsin stuga på jaktmarkerna i Ringsjöhöjden.

– Det sägs att bröderna fick flytta ut på grund av trångboddhet. Det sägs också att släkten har funnits i de här trakterna sedan 1500-talet, berättar Kjell Nilsson.

Petter gifte sig senare med Anna Olofsdotter och makarna fick åtta barn. Deras åtta barn har i sin tur förökat sig och nu har ättlingarna samlats under två dagar, för att umgås, lära känna varandra och sin släkts historia. Kjell Nilsson är en av de som härstammar från detta par:

– Vi träffades först på Café Tomten i Strömsund på fredagkvällen. På lördagen åkte vi upp till fädernegården i Ringsjöhöjden, det ligger ungefär en och en halv mil sydväst om Svaningen.

Många hade aldrig varit där tidigare, så det blev ett mycket intressant besök. Likaså hade några av ättlingarna träffats förut, men för en hel del var det första gången man såg varandra. Trots att man blev ett stort antal så fattades ändå en del:

– Det var ungefär halva släkten som hade möjlighet att närvara. På kvällen avslutade vi med middag på Hotell Nordica.