Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Attityden är att vi får klara oss själva"

Polisens brist på resurser gör att inbrottstjuvar kan härja fritt i länets utkanter. Det anser Örjan Sedin, som har hus i Gunnarvattnet.

– Polisen måste lösa det på något sätt, säger han.

Annons

Örjan Sedin är ansvarig för Skansen Klintaberg, en befästning från andra världskriget, som ligger i närheten av Valsjöbyn. För ett år sedan var det inbrott på anläggningen.

– Jag blev av med i stort sett allt jag behövde, säger Örjan Sedin.

Händelsen gjorde att han valde att engagera sig i grannsamverkan, som var på gång att startas i Hotagenbygden. Hittills är Örjan Sedin mycket kritisk till hur polisen har skött sin del i samarbetet, som jobbar förebyggande mot inbrott. Informationen till deltagarna i grannsamverkan i området har varit för dålig enligt honom.

– Polisen ska informera oss om det händer något och det fungerar inte. Det gör att förtroendet från min sida för det här med grannsamverkan är tyvärr ingenting alls. Precis innan jul hade vi ett inbrott i en sommarstuga hos människor som har väldigt mycket fina saker. De stal allt som fanns i huset. Där skulle vi ha fått en signal om det samtidigt som polisen fick veta det – vi fick aldrig någon signal. I somras hade vi ett inbrott på affären i Rötviken – inte heller där fick vi någon signal.

Nyligen kallade polisen till ett möte för inblandade i grannsamverkan. Örjan Sedin är inte nöjd med de svar som polisen gav på mötet.

– Man kan säga att genomgående var attityden att vi som bor långt borta ska inte automatiskt vänta oss stöd och hjälp. Jag kan förstå att man inte har kapacitet, men då måste man lösa det. Om man säger att man struntar i fritidshus ovanför exempelvis Föllinge då bjuder man in buset. Vi betalar skatt som alla andra och måste få en rimlig chans att delta.

Maritha Grelsson är en av kontaktpersonerna för grannsamverkan i Hotagenområdet. Hon tycker att polisen gör det som kan förväntas av dem, men att polisens resurser i glesbygden är en politisk fråga.

– Det här är en glesbygdsfråga. Det är som med allt annat i glesbygden, vi får klara oss själva.

Nyligen inträffade ett inbrott i en stuga i området. Marita Grelsson är en av dem som tar emot polisens informations-sms när något inträffar, men den gången kom inget meddelande.

– Det som gjorde oss upprörda var att när det blev ett verkligt fall fick vi ingen information. Sedan kan vi få mycket information om både det ena och det andra som händer runt Östersund som inte är till någon nytta för oss. Men det är en resursfråga, och det har de förklarat och det förstår vi.

De senaste två åren har det skett en del inbrott i fritidshus i Hotagen. Det var också därför grannsamverkan startade.

– Då hade vi ett möte och engagerade byarna. Vi har gjort det vi ska och skapat ett kontaktnät, säger Margareta Andersson, som jobbar på butiken i Valsjöbyn tillsammans med Marita Grelsson.

Butiken har än så länge klarat sig från inbrott.

– Än så länge, men det är klart att vi ser till att ha folk som kollar upp och är vaksamma i det här området, men visst är man orolig, säger Margareta Andersson.