Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Attitude & orbit control”

/

(Diesel)

Annons

Betyg: 4 Likheterna mellan Robert Wyatt och Jeanette Lindström är rätt många. Därför känns det musikaliska mötet ganska logiskt, när det gäller artister som inte alltid handlar enligt logikens regler.

”Attitude & orbit control” kan vara Lindströms bästa platta. Gränsen mellan den här skivan och ”In the middle of this riddle” är hårfin. Men det känns som om ”Attitude” är mer precisionsarbete. Det känns nytt, fräscht och nostalgiskt, skivan är sprängfylld med fantastisk musik. Det enda som jag saknar är den improviserande lekfullheten. I bland kommer jag på mig själv att undra hur det lät i de musikaliska mötena mellan Wyatt och Lindström. Hur de kom fram till att de här låtarna skulle låta så här. Och hur det lät.

Lindström har en förmåga att hitta brännande melodier som sitter, allt medan ljudvågor sköljer över lyssnaren. Inledande ”We would” är ett praktexempel. Men även ”River”, ”Blue room yellow tree” och ”Spacewalk” är låtar som fastnar. Coverversionen av Flaming Lips ”All we have is now” är briljant gjord. Melodierna tar med lyssnaren på en resa mellan tid och rum. Mellan jord och rymd. Och allt däremellan.

Influenserna från 70-talets jazzorienterade popmusik som Steely Dan finns där. Likväl den svenska traditionen av jazzpop. Jag blir inspirerad att komplettera musiken och plockar fram Spiritualizeds ”Ladies and gentlemen we’re floating in space”, Robert Wyatts ”Rock Bottom”, Pink Floyds ”Dark side of the moon” och Doris ”Did you give the world some love today, baby”. Nytt och nostalgiskt på samma gång.

Mer läsning

Annons