Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attefallshusen är bara luftslott

Häromdagen röstade riksdagen igenom bostadsminister Stefan Attefalls största, och om vi ska vara ärliga enda, projekt: Attefallshusen. Det handlar alltså om förenklade byggregler för mindre hus på egen tomt.

Det går att diskutera hur många som faktiskt är intresserade av att bygga sådana här hus på sin tomt, och ännu mer vilka som i så fall har möjlighet till det. För att kunna bygga krävs det till exempel att man har en rätt så stor tomt. Det är inte direkt ett förslag som gynnar gemene man. Lagrådet har dessutom kritiserat förslaget på flera punkter, bland annat att det inte finns någon åtgärdsplan för eventuella grannkonflikter och att möjligheterna att överklaga byggandet inte finns. Men i grund och botten finns det väl egentligen inget stort problem med att medelklassfamiljer kan ha en liten gäststuga hemma. Problemet är inte förslaget i sig, utan att det helt saknas andra förslag för att ta tag i bostadsproblematiken.

Att vår bostadsminister inte tar bostadsbristen på större allvar säger mycket om den bostadspolitik som bedrivs i dag. När den enorma bristen på bostäder sprider sig från Stockholm och vidare till i princip hela landet behövs inte fler friggebodar på folks tomter. Då behövs rejäla statliga satsningar på byggande. Extra satsningar bör göras på bostäder till unga, studenter, pensionärer och låginkomsttagare, de grupper som i dag står längst från bostadsmarknaden. …

Stefan Attefall har varit bostadsminister sedan 2010 och under hans tid har bostadsbristen inte gått ner- tvärtom. Men i stället för att se problemet för vad det är hänvisar Attefall till att reglerna är för krångliga och lägger över ansvaret för nya bostäder på marknaden. Att förlita sig för mycket på den privata marknaden hjälper inte när den privata marknaden helt enkelt inte ser något intresse i att bygga det som verkligen behövs: Mindre hyresrätter. Privata byggbolag satsar givetvis på köpstarka grupper, som inte är intresserade av små hyresrätter.

Attefallshusen behöver inte nödvändigtvis vara av ondo. Men om det är det enda Attefall lyckats åstadkomma under sin tid som bostadsminister blir det än en gång tydligt att vår regering inte har något intresse att värna folkets behov. Politiken ska finnas där för folket, inte för företagen. Om folket behöver någonstans att bo ska politiken ordna det, inte hänvisa till privata aktörer på bostadsmarknaden. Folket behöver hyresrätter, inte fler friggebodar.