Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta timmars promenad belönas med en mugg vatten

Tänk er att gå på en åtta timmars promenad fyra dagar i sträck utan att få någon fast föda. Den prövningen genomgår nu en testgrupp av överviktiga män från Östersund.

Cirka 15, lätt överviktiga män från Östersundstrakten, genomför den här veckan en unik studie i Vintersportcentrums regi. Studien går ut på att de utvalda männen ska få gå cirka fyra mil om dagen samtidigt som de får ett extremt lågt kaloriintag.

Studien, är en del av ett stort forskningsprojekt, lett av professor José Calbet från universitetet i Las Palmas och forskningschefen Hans-Christer Holmberg från Mittuniversitetet i Östersund. Den går ut på att se hur hormonerna som reglerar aptiten påverkas av träning och reglerat kostintag.

Den dagliga promenaden får ta högst åtta timmar och därefter blir deltagarna hämtade, oberoende hur långt från målet de kommit.

– Vi har kul medan vi går, sammanhållningen i gruppen är fantastisk, säger en av deltagarna, Thomas Fuchs, som är med i den grupp på fyra man som går den här veckan. I gänget finns också en manlig sjuksköterska som delar ut vatten och näringstillskott.

Under gårdagen startade försöksgruppen i närheten av Valne för att gå över Rödön mot Östersund. Dagen innan var det Frösöns runt som gällde. Gruppen håller sig till små grusvägar och stigar och Thomas Fuchs berättar att än har ingen varken fått skoskav eller träningsvärk.

– De ansvariga håller en järnkoll på oss och vi genomgick en omfattande läkarkontroll innan vi fick ingå i testpatrullen.

Några gånger under den åtta timmar långa dagspromenaden får deltagarna vila i tio minuter. Två gånger är det också matuppehåll, då deltagarna får sin näringslösning.

– Konstigt nog är man inte hungrig fast vi inte äter någon fast föda. Lite sugen kanske man känner sig men inget som gör något, säger Thomas Fuchs.

Eftersom det stora målet med studien är att se hur personerna i gruppen går ner i vikt eller inte så görs noggranna kontroller efter varje dags promenad. Forskarna tror att försökspersonerna kan minska upp till ett kilo fett om dagen, men när gruppens resultat kommer på tal så vill inte H-C Holmberg avslöja några siffror.

– Det berättar vi när alla fakta är sammanräknade, säger han.

Hela gruppen bor tillsammans under veckan i den så kallade camp Södergren vid skidstadion. Ingen får lämna huset under den tid testgruppen bor där.

• Så det blir ingen hamburgare på kvällen då?

– Vi gör det här helt frivilligt, säger Thomas Fuchs, då skulle det vara dumt att förstöra testresultatet med att smyga ut på kvällarna för att äta.

Forskarna tror att gruppens försökspersoner även kan minska risken för typ två– diabetes och förbättra sin glukostolerans i muskulaturen.