Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta personer har adress Frankrike

Varje helg under sommaren gör Länstidningen ett reportage om veckans by.

Vi besöker en ort i länet och presenterar den i text och bild.

Nu har vi farit till Frankrike, som inte ligger i frankrike utan Krokoms kommun.

Här har författarna Gunnar Ekelöf och Ellen Key fått inspiration till sitt skrivande.
Här har artisten Karl-Gerhard fjällvandrat med sin adoptivdotter Fatima.
Här har näringslivets toppar, som förre Volvochefen PG Gyllenhammar, druckit grogg på verandan.

Välkommen till Frankrike, som ligger vackert vid fjället Oldklumpens fot i Krokoms kommun.

I dag har åtta personer adress Frankrike, varav en barnfamilj. Själva Frankrikegården, som egentligen är själva Frankrike, ägs sedan 1980-talet av bland andra företagaren Kjell Helin som bor i Göteborgstrakten.

– Vi är två ägare och det var min kompis Klas Göran Enered som var i Rönnöfors och jobbade som golvläggare som hittade huset. När han var ute och fiskade såg han en skylt att Frankrikegården var till salu. Då köpte han det tillsammans med en annan kille och de hade gården några år.

– Så dog den andra killen och Klas Göran blev ensam om huset och tänkte sälja. Men jag hade varit däruppe och fiskat tillsammans med honom och erbjöd mig att köpa in mig så vi tillsammans kunde driva det vidare. Det var på 80-talet.

På den vägen är det. Klas Göran Enered och hans familj har varit i Frankrike ganska ofta genom åren eftersom de bor på Alnö utanför Sundsvall. För familjen Helin blir det påsken och någon gång på hösten de åker hit eftersom de bor i Älvängen utanför Göteborg.

– Men min bäste vän Klas Göran gick bort i påskas och det har lagt lite sordin på stämningen. Hans familj är ändå intresserad av att ha huset kvar, säger Kjell Helin.

Vi tar med oss Pål Doj från Ås som är född och uppvuxen i Frankrike och åker dit. Han har bestämt träff med sin barndomskamrat Tore Edfeldt från närliggande byn Storbacken som i dag bor i Vallentuna men är hemma på semester.

– Jag brukar alltid skoja om att jag är född och uppvuxen i Frankrike och har gått i skola i Hålland, säger Pål Doj. Det var så med oss samer att vi fick bo på internat under skolterminerna och för mig blev det Hålland.

Han berättar om den kände skidåkaren Torkel Persson som kommer från Frankrike och om Anders Bellin, den siste arrendatorn på Frankrikegården som var vida känd för sin hingstuppfödning.

– Vi brukade köpa mjölk på bland annat Frankrikegården, där hade de korna på fribete och det gav god mjölk, minns han.

– Dessutom kommer jag ihåg hur tekniskt intresserad denna Anders Bellin var, han byggde bland annat ett kraftverk i bäcken så de fick egen ström till Frankrikegården långt före alla andra. Han drog dessutom en ledning till oss så vi fick lyse.

Pål Doj säger att det var det allra enklaste, en ledning som gjorde att de hade en lampa över köksbordet.

– Men Bellin hade en spak med linor ner till dammen som gjorde att han kunde stänga av hemifrån och då blev det strömlöst.

Kamraterna möts vid trädgårdsmöbeln på gräsmattan utanför Frankrikegården. Påj Doj har tagit med en termos kaffe och fikabröd.

– Frankrike är egentligen endast denna gård, slår Tore Edfeld fast och så berättas historien om Frankrike som tidigare kallades Rönnbränna som bebyggdes av skytten Hemming Frank från Hammerdal och Anders Larsson Bellin från Aspås, kejsaren av Frankrike.

I en bok om Offerdal utgiven av Offerdals hembygdsförening och dess dåvarande ordförande Elov Boman finns att läsa hur Hemming Frank kom till skogstrakten söder om Oldklumpen.

När han såg sluttningen på fjällen, som tillhörde Kronan, och märkte att ”viltet trivdes och frodades och i de närbelägna vattnen fanns rikligt med öring och röding” bestämde han sig för att bygga ett litet krypin med väggar på tre sidor försett med tak.

Han upptäckte att om han fick lösa marken av Kronan så skulle denna plats säkert kunna föda sin man.

Han återvände hem till Aspås för att sedan återvända med sin hustru, mågen Anders Larsson (Bellin) och hans hustru Kerstin Hemmingsdotter och deras lilla dotter Agnis.

Första sommaren byggde de en jordhydda eller mindre stuga för att kunna övervintra. Under hösten åkte de till Aspås där de fick låna en ko, men de fick även en kviga i gåva från en gård där Anders Larssons hustru tjänat som piga.

”Stugan som avsetts för de fem familjemedlemmarna, skulle nu också inrymma de båda korna. Tiden gick under träget arbete, och en dag skulle ytterligare en världsmedborgare göra sitt inträde i den trånga, mörka bostaden. Den blivande modern fick ligga vid ena väggen och korna stodo fastbundna vid den motsatta sidan. Helt säkert var det mormodern som då fick tjänstgöra som jordemor. Det hela avlöpte väl.”

Familjen flyttade sedan två kilometer till den plats där nuvarande Frankrikegården är belägen.

Tore Edfeldt berättar att det då fanns två gårdar i området, Frankrike och Höjden. Hemming Frank hade stegat upp "Franks rike” men tagit till så mycket att han inte kunde lösa in allt från Kronan.

– Jag har hört att han bara på ena sidan fick lämna tillbaka en sträcka på 13 kilometer, säger han.

Tore Edfedt har bott på Höjden i 30 år fram till dess han flyttade till Stockholm för att börja plugga.

– Jag brukar svara ”Storbackspatron" i telefon när jag är här hemma, säger han och skrattar.

De påminner varandra om tiden då området sprudlade av liv, då de i 15-16-årsåldern tyckte det var trevligt med alla pigor och serveringsflickor på Frankrikegården.

Då här var liv och rörelse. När Överoldens kraftstation byggdes hade över 500 man jobb i området.

På Frankrikegården fanns 13 gästrum samt ett antal rum i annexet, här fanns restaurang, telefonväxel och postkontor

– Här hade jag mitt första avlönade arbete, säger Pål Doj som fick slå med lie och kratta på gården när han var 13-14 år. Jag tjänade två kronor om dagen.

– Jag hade en Postens 25-öres sparbössa hemma som inte gick att öppna. När jag skulle få lön bad jag att få den utbetald i 25-öringar. När sparbössan var full, jag tror den kunde ta tio kronor, slutade jag jobba.

De minns alla danser de åkte på tillsammans så fort det fanns möjlighet och om alla personligheter som fanns i byn. Många historier går inte att publicera.

Trots att de inte ses så ofta nu för tiden är det som om de aldrig har skilts åt när de träffas.

Alf Berged är en av de fast boende i Frankrike. Han bor tillsammans med hustru och två barn i Pål Dojs föräldrahem sedan 15 år tillbaka.

– Jag är född "bakom dörren" i det huset, säger Alf Berged som säger morbror till Pål Doj. Men jag tror inte att det blir så mycket annat än fritidshus och turistboende här när de gamla som bor kvar har gått bort.

Men det går skolskjutsar till byn och posten kommer varje dag.

Och Lis-Marie Berged som är 9 år säger att hon trivs i byn trots att hon har två eller fem mil till närmaste kompisar.

Fotnot Jag valde att besöka Frankrike eftersom jag står på Hemming Franks släktträd. Anders Bellin, som var den siste arrendatorn på Frankrikegården är, var morfar till min pappa John Nyh.